G.F. Händel – Messiah, HWV 56

Vrijdag 22 december 2023, 19:30 - 22:30 uur

Breda, Grote Kerk

G.F. Händel – Messiah, HWV 56

Breda, Grote Kerk, vrijdag 22 december 2023, 19:30 - 22:30 uur

Info

Händel componeerde zijn oratorium Messiah in 1741 in de ongelooflijk korte periode van vierentwintig dagen; hij begon op 22 augustus en voltooide dit meesterwerk op 14 september. Wel heeft hij later nog een aantal aanvullingen, correcties en varianten aangebracht. De Messiah ging op dinsdag 13 april 1742 in première in ‘Mr Neale’s Great Musick Hall’. Het was een enorm succes. Aan de uitvoering werkte een combinatie van twee kerkkoren mee, die samen uit slechts zestien jongens en zestien mannen bestond. Niet veel later zou dit werk heel populair worden: in totaal zijn er tijdens Händels leven maar liefst 56 uitvoeringen van geweest. Händel heeft door zijn oratoria latere generaties componisten beïnvloed en ook J.S. Bach kende hem en was van hem onder de indruk.

De tekst van de Messiah is ontleend aan fragmenten uit de bijbel, zowel uit het Oude als uit het Nieuwe Testament. De Messiah bestaat uit drie delen, en behandelt de aankondiging van de Messias tot en met zijn overwinning over dood en graf.

Het Bachkoor Brabant staat onder leiding van dirigent Geert van den Dungen. Aan het concert werken verder mee: Nikki Treurniet - sopraan, Oscar Verhaar - countertenor, Pablo Gregorian - tenor, Joep van Geffen – bas en Barokorkest Florilegium Musicum.