Schubert en zijn nalatenschap

Austerlitz (Zeist), Beauforthuis, vrijdag 9 februari 2024, 20:15 - 21:45 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Schubert Stichting voor nieuwe data.

Info

Franz Schubert, door velen beschouwd als de grondlegger van de Romantiek in de muziek, heeft veel invloed gehad op componisten van zijn tijd, maar ook op latere grote namen.

In dit concert nemen meesterpianist Caspar Vos en gelauwerd violist Koen Stapert u mee naar de wereld van Edvard Grieg en Johannes Brahms. Ze laten eerst horen hoe Schubert volksmuziek als basis gebruikte voor zijn composities en hoe vernieuwend hij was in melodiegebruik en harmonie. En daarna hoort u hoe deze vernieuwingen doorwerken in de prachtige kamermuziek van Grieg en Brahms.

Zo ontstaat er een mooi beeld van de grote invloed die Schubert op de latere muziek heeft gehad en nog steeds heeft. Kom en geniet van dit bijzondere concert!

Caspar Vos (1988) begon zijn pianostudie bij Frank Peters aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem en vervolgde deze bij Jan Wijn aan het Amsterdams Conservatorium. Hier behaalde hij in 2014 zijn masterdiploma cum laude. Caspar volgde aansluitend masterclasses bij Ferenc Rados, Dimitri Bashkirov, Eldar Nebolsin, Nikolai Lugansky, Severin von Eckardstein & Pavel Nersessian. Caspar won meerdere prijzen op nationale en internationale concoursen, waaronder een eerste prijs tijdens ‘The Grand Dominique Competition’ en een tweede prijs bij ‘The 18th International Piano Competition Jean Francaix’ in Parijs. Caspar soleerde in pianoconcerten van Prokofiev, Mendelssohn en Poulenc.

Koen Stapert (1990) begon op vijfjarige leeftijd met vioolspelen. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Kees Koelmans, en vervolgende zijn masterstudie bij Friedemann Eichhorn in Weimar en Liviu Prunaru in Amsterdam. Hij behaalde met een 10 zijn masterdiploma. In 2013 was hij concertmeester van het orkest van de Musikhochschule Frans Liszt onder leiding van Marek Janowski en Christian Tielemann. Verder was hij concertmeester van het NJO onder leiding van Stefan Asbury, en meerdere malen van de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Hij soleerde met het Deventer Kamerorkest, Nijmeegs Studenten Orkest en het Haerlem Symfonie Orkest. Sinds september 2023 is Koen aangesteld als tweede concertmeester bij het Nederlands Philharmonisch Orkest.