Orgelfestival Haarlem - Feestelijk openingsconcert 

Haarlem, Grote of St.-Bavokerk, zaterdag 13 juli 2024, 19:30 - 21:15 uur

Info
Reserveer nu
Contact

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem wordt op zaterdag 13 juli geopend met een spectaculair optreden! De Vlaamse componist Bart Verheyen maakte van het beroemde kinderboek ‘A Child of Books’ een prachtig muziekstuk vol verbeeldingskracht, waarbij veel te horen en te zien valt.

Naast het machtige Müller-orgel in de Bavokerk zijn er maar liefst drie koren die meedoen: een jeugdkoor, een gemengd koor en een bijzonder kinderkoor dat is samengesteld uit basisschoolleerlingen uit Haarlem. Onder leiding van de Hongaarse dirigent László Nemes en met Nederlandse Muziekprijswinnaar Laurens de Man achter de toetsen wordt het concert een ervaring om niet te missen!

Programma:

Bart Verheijen: A Child of Books (2023) voor orgel, basisschoolkoor, kinderkoor en gemengd koor (gebaseerd op het gelijknamige boek van Oliver Jeffers en Sam Winston)


Internationaal Orgelfestival Haarlem

Van 13 tot en met 26 juli vindt in Haarlem het Internationaal Orgelfestival plaats. Komende zomer voor de 55e keer met, naast het Improvisatieconcours en de Zomeracademie, een keur aan concerten door internationaal de meest vooraanstaande organisten en ensembles van dit moment.



Uitgelicht

Orgelfestival Haarlem - Improvisatieconcours, eerste ronde  

Toen in 1951 het Haarlemse stadsbestuur besloot tot het organiseren van een Improvisatieconcours op het wereldberoemde Müller-orgel in de Bavokerk, zal geen van de bestuurders hebben gedacht dat deze wedstrijd binnen enkele decennia zou uitgroeien tot het belangrijkste orgelconcours ter wereld.

Orgelfestival Haarlem - Improvisatieconcours, tweede ronde  

Na de eerste ronde op maandag 15 juli in de Doopsgezinde kerk zijn 6 deelnemers geselecteerd voor deze tweede avond van het Improvisatieconcours

Orgelfestival Haarlem - première 'Klee droomt Bach'

In de voorstelling ‘Klee droomt Bach’ gaan we op zoek naar die verbinding tussen klanken en kleuren en hoe Klee op unieke wijze Bachs muziek in vormen vastlegde.

Orgelfestival Haarlem - Improvisatieconcours, finale en prijsuitreiking

Vorige keer lukte het geen van de deelnemers de juryprijs in de wacht te slepen van het Improvisatieconcours. De verwachtingen zijn dus hooggespannen! De deelnemers die de finale halen, en dat zijn sowieso drie topspelers, krijgen opnieuw ieder twee opdrachten te vervullen.

Orgelfestival Haarlem - Excursie monumentale orgels Zuid-Holland 

De deelnemers aan de Zomeracademie van het Internationaal Orgelfestival hebben hun eerste cursusweek erop zitten; voor sommigen betekent dat 40 lesuren achter de kiezen! Hoog tijd dus voor wat ontspanning: de traditionele excursie.

Orgelfestival Haarlem - Concert op orgel en harmonium 

Tijdens dit concert zijn verschillende types harmoniums te zien en horen. Joris Verdin en Erik Jan Eradus weten als geen ander bijzondere klanken aan deze instrumenten te ontlokken. Omdat ze allebei ook organist zijn, zal daarnaast het prachtige Adema-orgel in de Josephkerk zeker worden bespeeld.

Orgelfestival Haarlem - Festivalsymposium

We herdenken Anton Heiller met een aan hem gewijd symposium, waarbij we stilstaan bij zijn betekenis voor de Europese orgelwereld, de improvisatiekunst en het festival. Uiteraard zal ook muziek van hem klinken.

Orgelfestival Haarlem - Night of Jazz

Wie aan het Internationaal Orgelfestival denkt, denkt aan improvisatie. En wie aan improvisatie denkt, denkt aan… jazz! Het festival begint de tweede festivalweek met een bruisend optreden van twee toetsenisten die het orgel een warm hart toedragen.

Orgelfestival Haarlem - Young Composersconcert 

Presentatieconcert van de Young Composers Class en uitreiking Prijs Beste Compositie.

Orgelfestival Haarlem - Celebrity Recital door Olivier Latry  

Olivier Latry is de onbetwist meest gevraagde en beroemdste organist ter wereld van dit moment. Deze vaste bespeler van het majestueuze orgel in de Notre-Dame van Parijs, gelukkig is het orgel na de vreselijke brand weer bespeelbaar.

Orgelfestival Haarlem - Presentatieconcert van de Excellence Class  

Na twee weken intensief werken krijgen de deelnemers aan de Excellence Class de kans zich op het Müller-orgel in de Bavokerk aan het publiek te laten horen. Maak kennis met deze toptalenten van de toekomst!

Internationaal Orgelfestival Haarlem

Van 13 tot en met 26 juli vindt in Haarlem het Internationaal Orgelfestival plaats. Komende zomer voor de 55e keer met, naast het Improvisatieconcours en de Zomeracademie, een keur aan concerten door internationaal de meest vooraanstaande organisten en ensembles van dit moment.

Seinconcerten: 'The Art of Song' met Karin Strobos

Mezzo-sopraan Karin Strobos zingt Beethoven, Schubert en Brahms. Met bariton Martijn Cornet en pianist Ernst Munneke.


Algemene voorwaarden en Privacy statement • KVK 30196833