Info
In Wiener Maiblumen is de hoofdrol weggelegd voor de fantastische internationaal veelgeprezen sopraan Lenneke Ruiten, winnares van de Elly-Ameling-Ring. Samen met het Ciconia Consort duikt Lenneke in het Weense kunst- en wetenschapsklimaat van het fin de siècle; het Wenen van de schilders Gustav Klimmt en Oskar Kokoshka, componist Gustav Mahler, architect Otto Wagner en vooral psycholoog Siegmund Freud, welke laatste grote invloed uitoefende op het denken en creëren.
Wie aan Wenen denkt, denkt aan Mozart, Johann Strauss, Schubert of Mahler, in de prachtige schittering van de Musikvereinssaal met zijn verguldsels en kroonluchters. In de schaduw van de muzikale grootmeesters staan niet zelden literaire kunstenaars die de aanleiding en inspiratie gaven voor grote muziekwerken. Richard Dehmels gedicht Verklärte Nacht werd onnavolgbaar mooi verklankt in laatromantische stijl door Arnold Schönberg. Minder bekend is Dehmels gedicht Maiblumen dat werd getoonzet door Schönbergs leraar, zwager en vriend, Alexander Zemlinsky. Schubert schreef het lied Der Tod und das Mädchen op tekst van Matthias Claudius. Het lied stond aan de basis van Schuberts gelijknamige strijkkwartet in d-klein, dat Gustav Mahler vervolgens bewerkte voor strijkorkest. Theodor Storm inspireerde Alban Berg tot het schrijven van Die Nachtigall, één van zijn Sieben frühe Lieder; een schijnbare eenvoud, maar met een grote subtiliteit en verbeeldingskracht. Maar Wenen is geen Wenen zonder walsen en operettes. Wist u dat ook Schönbergs tien walsen heeft geschreven? Natuurlijk zullen van Franz Lehar zijn beroemde Vilja Lied klinken, want: Wien, Wien nur du allein.
=======
Het is eventueel mogelijk om ook het diner te reserveren, dat voorafgaand aan dit concert geserveerd wordt tussen 18.30-20.00 uur. Eveneens in het van der Valk hotel. Het menu kan hier gereserveerd worden. Kosten: driegangen menu plus amuse € 39,50 p.p. Via dezelfde link kunt u ook eventuele dieetwensen doorgeven.
- Voorgerecht: Gemarineerde zalm met dille en grove mosterd, mierikswortel crème en artisjok
- Hoofdgerecht: Kalf sukade met een risotto van bospaddenstoelen en geroosterde asperges
- Nagerecht: Apfelstrudel met een Roomijs van Kaiserschmarnn en warme kaneel saus