Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Beethoven - Het Symfonieorkest & Hannes Minnaar

Rhenen, Cunerakerk, donderdag 26 november 2015, 20:15 - 22:45 uur

Info

Programma
W.A. Mozart Symfonie nr. 34
Tsjaikobsky Suite nr. 4 "Mozartiana"
Pauze
Beethoven - Pianoconcert nr. 3

Sinds 2013 richt Jan Willem de Vriend, oorspronkelijk violist, zich volledig op het dirigeren. Als leider van het Combattimento Consort Amsterdam focuste hij op de 17e en 18e eeuw. Als gastdirigent verkent hij de 19e en de 20e. Aan het hoofd van HET Symfonieorkest dirigeert hij vandaag Beethoven. De componist die hem het meest na aan het hart ligt.

Pianist Hannes Minnaar behaalde als eerste Nederlander een derde prijs tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd. Vandaag soleert hij in Beethovens Derde pianoconcert. Met het 3 pianoconcert op. 37 (1800) wijzigde Beethoven voor zichzelf de artistieke betekenis van het concert: het meer of minder virtuoze speelstuk werd tot een persoonlijke biecht gelijk Mozart al in K.V. 466 en 491 had gedaan; het laatste was het lievelingsconcert van Beethoven en de invloed ervan bespeurt men vooral in de coda’s van I en III uit het derde pianoconcert.

Deel I heeft de Atlas- stemming, die de rijpe Beethoven vaker aan de toonaard c-klein gaf (vergelijk pianosonate op. 111) Deel II: Het verstilde Largo heeft in het middendeel, met het duet voor fluit en fagot, zelfs een pastoraal karakter. Tekenend voor de bovengenoemde wijziging is het voorschrift bij de uitgeschreven cadenza: con gran espressione. Deel III: het geestige Rondo krijgt in het midden een nieuw thema voor klarinet, waarna het refrein als fugato wordt behandeld, gevolgd door een gedurfde modulatie naar E, de toonsoort van het Largo.