Erard Ensemble: Schumann, Krill & Brahms

Het Erard Ensemble gaat het seizoen van start met een bijzondere mix van bekende en onbekende meesters, gebracht tijdens uitvoeringen in Weesp, Amsterdam en Berlijn. Het eerste werk betreft Schumanns '6 Studien in kanonischer Form'. Schumann hield erg van meerstemmigheid, en in deze compositie komt barokke polyfonie prachtig samen met een romantische geest. De componist (en goede vriend van de Schumanns) Theodor Kirchner bewerkte dit stuk op zeer fraaie wijze voor pianotrio.

De componist Carl Krill was afkomstig uit Keulen, waar hij studeerde aan het conservatorium bij Ferdinand Hiller. Hij vond er het muzikale milieu te conservatief, en wilde daarom zijn vleugels uitslaan in Amerika. Op weg daarheen belandde hij in Nederland, waar hij verliefd werd, trouwde en vervolgens Nederland niet meer verliet.

Hij had een goede carrière in Nederland als pianist, componist en dirigent, maar na zijn dood raakte hij in de vergetelheid. Het Erard Ensemble kwam ruim 10 jaar geleden Krills muziek op het spoor, wat resulteerde in een cd-opname van het Pianotrio in a, opus 23. Het is een heel mooi en verrassend pianotrio dat het ensemble graag speelt.

Johannes Brahms componeerde zijn Eerste Pianotrio in b, opus, in 1854, toen hij nog maar nauwelijks 20 jaar oud was. Met dit werk oogstte hij gelijk veel succes, en het hielp hem zijn naam als componist te vestigen. Toch voelde Brahms op latere leeftijd de behoefte het werk te reviseren, en het is die nieuwe versie uit 1889 die wij tegenwoordig vooral horen. De onstuimigheid van zijn jeugd en de wijsheid van zijn late jaren komen hier subliem samen.