Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Camiel Boomsma - Schubert & Liszt

Dit concert is onderdeel van de Bösendorfer Series '19/'20, een serie van 4 concerten georganiseerd door De Waalse Kerk.

- 24 oktober: Hannes Minnaar - J.S. Bach: Goldbergvariaties BWV 988
- 19 december: Camiel Boomsma - Schubert en Liszt
- 27 februari: Duo Scholtes & Janssens - Kurtág, Schubert, Ravel & Rachmaninoff
- 16 april: Mariana Izman - Debussy: Préludes Book I & II

Camiel Boomsma is een van de rijzende pianosterren aan het Nederlandse firmament. Ondanks zijn jonge leeftijd werkte hij al succesvol samen met een aantal gerenommeerde musici, onder wie pianist Severin von Eckardstein. In het huidige en komende seizoen zal Boomsma met deze meesterpianist een aantal duo-recitals uitvoeren.

Hij wordt internationaal geprezen door pers en publiek voor zijn opmerkelijke volwassenheid, zijn uitzonderlijk mooie klank en zijn unieke toucher. “Aan Boomsma’s vingers kleeft fluweel”, schreef de Volkskrant daar al over. Na vele grote nationale en internationale series en podia, waaronder het Concertgebouw en het prestigieuze Schloss Elmau, zijn wij trots Camiel Boomsma nu ook in De Waalse Kerk te mogen verwelkomen.

Met zijn debuutalbum Wagner: Transcriptions for piano (2013) maakte hij wereldwijd grote indruk met zijn diepe begrip voor Wagners muziek, en ook het daarop volgende Porazzi ontving lovende kritieken. Zijn album Musings (2017) leverde hem de vergelijking met grootheden als Radu Lupu en Maria João Pires op. Zijn laatste album The Innermost Side: Unfold, die verscheen in september 2019, werd met lovende kritieken ontvangen en vormt de basis voor dit recital.

Brug naar luisteraar
Het Franse ResMusica noemde hem eens “de dichter van de piano”. Die beschrijving past hem. Wanneer Camiel Boomsma speelt, vertelt hij een muzikaal verhaal. “Ik zie mezelf als brug van componist naar luisteraar”, zegt hij over zijn recitals. Met Chopin en Liszt op het programma val er gelukkig genoeg te vertellen. Met twee nocturnes (Op.9 no.1 & Op. 48 no.1) en delen uit Liszts Années de Pèlerinage, Suisse combineert Boomsma prachtige toonbeelden met technisch vuurwerk.

Datzelfde geldt voor Schuberts Vier Impromptus, D. 899 die Boomsma’s eerste kennismaking met diens muziek waren. Boomsma beschrijft de impromptus als een balanceeract tussen noodlottigheid en verlichting, en tussen levensenergie en melancholie. Een prachtprogramma, waarin de luisteraar meegenomen wordt op de zoektocht naar de binnenkant van de muziek, daar waar de essentie zich bevindt!.

Uitvoerenden:
Camiel Boomsma

Programma:
F. Chopin:
Nocturne opus 9, no. 1
Nocturne opus 48, no. 1

F. Liszt:
Liebesträume, no. 3
Uit «Années de Pèlerinage, Suisse»
— Vallée d’Obermann
— Au bord d’une source

F. Schubert:
Gretchen am Spinnrade (arr. Franz Liszt)
Vier Impromptus, D. 899


Agenda


Bösendorfer Series Camiel Boomsma

Camiel Boomsma

Camiel Boomsma vergaart bekendheid door het spelen van een eigenzinnig repertoire. De pers beschrijft zijn spel als gevoelig, indringend en diepzinnig.