Coronamaatregelen
Vanaf zaterdag 25 september (tot tenminste 1 november) vraagt de organisator u mogelijk om een coronatoegangsbewijs bij concertbezoek. Meer informatie daarover vindt u op de reserveringspagina's van de diverse concerten.

Bach : Johannes-Passion - Nieuw Bach Ensemble

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

De traditie van de veelgeprezen jaarlijkse uitvoeringen van de Johannes-Passion door het Nieuw Bach Ensemble wordt in 2020 voortgezet. Om de geweldige muziek van de Johannes-Passion te kunnen uitvoeren met dezelfde instrumenten als Johann Sebastian Bach zelf gebruikte, werkt het NwBE in 2020 opnieuw samen met het barokorkest Collegium Delft. Zo komen we dicht bij de bron, met behoud van wat de uitvoeringen altijd al zo bijzonder maakte: de spanning in het verhaal, met oog voor het detail, en de markante dubbelrol van het koor: als ‘menigte’ (Hogepriesters, discipelen, omstanders) in het Bijbelverhaal én als vertolker van de indrukwekkende koralen die de reflectie van de geloofsgemeenschap op het Lijdensverhaal tot uitdrukking brengen.

Bach schreef de Johannes-Passion in 1724, enkele jaren vóór de – veel omvangrijkere – Matthäus-Passion. In latere jaren maakte Bach verschillende afwijkende versies van “de Johannes”; hedendaagse uitvoerders staan dan voor de taak om daar een keuze uit te maken. Net als in vorige jaren vertolkt het NwBE in 2020 het majestueuze openingskoor Herr, unser Herrscher en het indrukwekkend-intieme slotkoraal Ach Herr, lass dein lieb' Engelein; opnieuw zal ook de virtuoze bas-aria Himmel, reiße, Welt, erbebe klinken, waar de sopranen van het koor het passiekoraal Jesu, deine Passion doorheen vlechten.

Barokorkest Collegium Delft heeft als doelstelling het begeleiden in kleine bezetting van (kamer)koren en solisten in – vooral – het barok- en klassieke repertoire. Het ensemble streeft daarbij naar uitvoeringen op superieur niveau. De bevlogen musici houden zich voortdurend en diepgaand bezig met de uitvoeringspraktijk van barokmuziek. Hun ruime ervaring in samenspel en begeleiding staat garant voor geweldige, fantasievolle uitvoeringen.

Monteverdi-orgel
Dit jaar zal het gloednieuwe, unieke Monteverdi-orgel als continuo-instrument worden ingezet bij alle drie de concerten! Dit 'organo di legno' (orgel met uitsluitend houten pijpen) is onlangs gereed gekomen en heeft niet alleen een beeldschone 'suave' klank dankzij de pijpen van Italiaans cipressenhout, maar is ook een fantastische blikvanger.

Dat wij nu over een dergelijk instrument kunnen beschikken, is te danken aan dirigent Krijn Koetsveld, die het initiatief heeft genomen om - gesteund door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds als opdrachtgever en eigenaar van het orgel - dit orgel te laten bouwen. Dergelijke orgels, die vanaf het begin van de 17e eeuw vanuit Italië over heel Europa werden verspreid, stonden bekend om hun delicate intonatie en lieflijke klank die uitermate geschikt was om te mengen met de overige instrumenten én met de menselijke stem. De Johannes-Passion van het Nieuw Bach Ensemble is dus een ideale gelegenheid om deze eigenschappen optimaal te demonstreren!