Koepelkerkconcert: Matthijs Koene & Geerten van de Wetering

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Eigentijds programma met muziek van Arvo Pärt, Daan Manneke, Kate Moore, Roderik de Man, en Calliope Tsoupaki (wereldpremière!)

Internationaal toonaangevend panfluitist Matthijs Koene en winnaar van het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem Geerten van de Wetering bundelen hun krachten in dit bijzondere concert, waarin eigentijdse Nederlandse muziek een centrale rol speelt. Drie generaties componisten van Nederlandse bodem zorgen voor een spannend en wervelend programma waarin de bijzondere combinatie panfluit en orgel prachtig tot zijn recht komt. Er is een wereldpremière voor panfluit-solo van de in Nederland werkzame Griekse componiste Calliope Tsoupaki, en het geliefde Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt zorgt voor een bekende noot.

Matthijs Koene (1977) wordt internationaal gezien als de meest vooraanstaande panfluitist van zijn tijd. Matthijs is grensverleggend; zijn visie en speelwijze hebben de technische mogelijkheden en expressie van de panfluit vergroot. Hierdoor heeft de panfluit zijn intrede kunnen doen in de klassieke muziek. Hij weet menig componist te overtuigen om een werk voor panfluit te schrijven. Tot op heden zijn meer dan 200 composities voor Matthijs gemaakt, veelal aan hem opgedragen: solowerken, in kamermuziek, met orgel, als onderdeel van ensemble en soloconcerten. Vaak door componisten van naam als: Theo Loevendie, Roderik de Man, Daan Manneke, Guus Janssen, Klaas de Vries, Chiel Meijering en Martijn Padding. Matthijs ontving zijn eerste panfluitlessen op 7-jarige leeftijd en sloot zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam cum laude af. Kort daarna werd hij in 2005 benoemd tot hoofdvakdocent panfluit aan hetzelfde instituut. Als solist trad Matthijs op met het Radio Filharmonisch Orkest, I Barocchisti en Ensemble Oxalys. Hij speelde in zalen als het Concertgebouw, De Doelen en Carnegie Hall.

Organist Geerten van de Wetering (1985) studeerde bij Jos van der Kooy aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en vervolgde zijn improvisatiestudie bij Peter Planyavsky (Wenen). Hij won in 2018 het uiterst prestigieuze Internationaal Improvisatieconcours Haarlem. Geerten is organist van de Kloosterkerk te Den Haag en heeft een bijzondere interesse voor de 20e eeuwse en hedendaagse muziek, zie ook zijn CD '1918'.

''