Coronamaatregelen per 28-11:
Vanaf zondag 28 november zijn avondconcerten met publiek voor minimaal 3 weken niet mogelijk. Als u een reservering heeft voor die periode hoort u in de loop van de komende week wat dit voor uw reservering betekent.

Mike Fentross: His Majesty's Lutenist

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Bekend en nieuw ontdekt werk van John Dowland, ‘s werelds beste luitist aller tijden, uitgevoerd door de vooraanstaande Nederlandse luitist Mike Fentross. Om de beleving van de 400 jaar oude muziek te versterken worden de concerten uitgevoerd in belangrijke Nederlandse historische gebouwen in een kleine en intieme setting, met kaarslicht, zoals dat ook gebeurde in de 16de en 17de eeuw.

Het publiek wordt meegenomen naar de tijd dat luitist John Dowland in dienst was van koning Christian IV van Denemarken (1598-1606). Musici waren de 'visitekaartjes' en 'pronkstukken' van de hoven. Dowland was de best betaalde musicus aan het Deense hof en reisde vanuit kasteel Kronborg met de koning mee. Hij speelde aan de hoven, waar de koning op bezoek kwam, voor vorsten en andere belangrijke lieden.

Musici zijn tegenwoordig niet meer in dienst van monarchen en edellieden, maar luitist Mike Fentross heeft in de afgelopen decennia wel verschillende keren de eer gehad op te mogen treden voor Koninklijke Hoogheden en staatshoofden zoals Koning Willem Alexander, Prinses Máxima, Koningin Beatrix, Prins Claus, Koningin Sofía van Spanje, President Chirac van Frankrijk en President Havel van Tsjechië.

Nieuwe CD met werken van Dowland
Tijdens de lockdown in 2020 nam Fentross een tweede cd met solowerken van Dowland op. Deze werd onlangs uitgebracht en zal verkrijgbaar zijn bij de concerten. In 2018 verscheen zijn luit solo cd met nieuw ontdekte muziek van John Dowland. Walter Bitner schreef daarover in the Lute Society of Ameria Quarterly: 'Could these pieces be attributed to John Dowland? As I listened to this beautiful album repeatedly over the last few weeks, at some point I stopped trying to make up my mind about it. As one of Dowland's contemporaries quipped, 'a rose by any other name would smell as sweet'.'

Coronamaatregelen
Indien u voorafgaand aan dit evenement ziekteverschijnselen vertoont, verzoeken wij u voor uw en onze veiligheid om thuis te blijven. Bij binnenkomst vragen wij u te verklaren dat u gezond bent, verzoeken wij u uw handen te ontsmetten, te allen tijde anderhalve meter afstand te bewaren tot anderen en eventuele overige veiligheidsaanwijzingen op te volgen. Er zijn max. 30 bezoekers aanwezig. Het dragen van een mondkapje is verplicht totdat u op uw stoel zit. Persoonlijke omstandigheden of overwegingen, met betrekking tot het coronavirus of anderszins, vormen geen aanleiding tot restitutie.