Collegium Musicum Traiectum: Hemelvaart met Bach

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Rond Hemelvaart brengt Collegium Musicum Traiectum twee feestelijke werken van J.S. Bach: cantate 71 'Gott ist mein König' en het Himmelfahrtsoratorium.

Johann Sebastian Bach was pas tweeëntwintig jaar oud toen hij cantate 71 schreef. Dit groots bezette stuk, waarin koor, zangsolisten, strijkers, fluiten, hobo, fagot, trompetten en pauken te horen zijn, werd voor het eerst uitgevoerd bij de wissel van het gemeentebestuur in Mülhausen in 1708. De feestelijke muziek viel zo in de smaak bij de bestuurders dat zij het werk uit lieten geven, waarmee deze vroege cantate de enige is die Bach zelf in druk heeft zien uitkomen.

Bijna twintig jaar later, in 1735, klonk Bachs Himmelfahrtsoratorium voor het eerst. Ook in dit oratorium pakt Bach uit: koordelen, recitatieven en aria's wisselen elkaar af om het verhaal van Christus' Hemelvaart te vertellen. Een - voor die tijd - groot koor en orkest zorgen wederom voor muzikaal vuurwerk.

Programma:
J.S. Bach - cantate 71 'Gott ist mein König'
J.S. Bach - Himmelfahrtsoratorium (BWV 11)Johann Sebastian Bach Collegium Musicum Traiectum

Collegium Musicum Traiectum

Sinds de oprichting in 2015 stelt Collegium Musicum Traiectum zich ten doel werken uit de Barok en het begin van de Klassieke periode op authentieke wijze en op hoog niveau uit te voeren. Onder leiding van dirigent Gilles Michels, dirigent en violist Paulien Kostense en bariton Michiel Meijer ontwikkelen vergevorderde amateurmusici zich in de authentieke uitvoeringspraktijk van de barokmuziek. Koor en orkest worden hierbij regelmatig gecoacht door leden van de Nederlandse Bachvereniging.