Zomer Academie Zutphen Vijfdaagse: Passe-partout en dagkaarten

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Festivalthema: England, O Fairest Isle
Als thema voor de Zomer Academie Zutphen Vijfdaagse is deze keer Engeland gekozen. Het Verenigd Koninkrijk, ook wel ‘Fairest Isle’ genoemd, fungeerde in de achttiende eeuw als een culturele melting pot: vele muzikale grootheden zoals componisten G.F. Händel, A. Ferrabosco, J.A. Hasse en J.C. Bach, maar ook muzikanten als viool virtuozen F. Geminiani  en T. Baltzar, gamba virtuoos J. Abel en beroemde castraten als Farinelli en Siface trokken naar London om daar te zingen, spelen, schrijven en componeren. Tot aan het einde van de 17e eeuw lijkt de Engelse muziek nog steeds vrij ouderwets van stijl, de barok was nog niet doorgedrongen. Maar vanaf 1690, als Engeland plots een grootmacht wordt en London een vooraanstaand financieel centrum, raakt het muzikale leven, mede door de vele contributies van de muzikale immigranten, in een stroomversnelling: op de British Isles ontstaat een unieke en eigen barokstijl, omdat gevestigde componisten van het vaste land zich laten beïnvloeden door typisch Engelse muzikale kenmerken als melodie en harmonie.

Deze zomer zullen meer dan 20 prominente meesters uit binnen- en buitenland naar Zutphen afreizen. Vijf dagen lang zullen zij aan het werk zijn op bijzondere plekken in Zutphen. Er is een grote keuze aan masterclasses en workshops en ook zullen Meesters en deelnemers zich regelmatig laten horen in één van de vele concerten. En we zijn vereerd dat 3 extra gastdocenten het team deze zomer komen versterken:  Dame Emma Kirkby bij de 17e eeuwse liedklas verzorgen, Peter Kooij bij de algemene liedklas en Ton Koopman bij de orgelklas.

Dagprogramma's

Woensdag 6 juli
Het festival gaat nu echt van start met masterclasses & workshops die ook toegankelijk zijn voor het publiek met de Masterclass Dagkaart. En legio concerten, zoals o.a. het eerste High Tea concertje in de Pauwenkamer van het Hampshire Hotel, een compacte ‘Messiah’ in de St Jan en Lucia Swarts die de dag in de Librije van het Broederenklooster afsluit met solo cello suites van Bach en Britten.

Donderdag 7 juli
De Zomer Academie Zutphen deelnemers gaan zich vanaf nu in de lunchconcerten presenteren, vandaag bij Dat Bolwerck en in de Bibliotheek. Daarna zal Siebe Henstra onder het genot van High Tea versnaperingen vertellen over de virginaalrage in 17e eeuws Nederland, kunt u ’s avonds genieten van een muzikale ‘battle’ tussen Ierland en Engeland bij Proeflokalen en sluiten we de avond in De Walburgis af met Purcells ontroerende ‘Funeral Music for Queen Mary’.

Vrijdag 8 juli
Ook vandaag kunt u de masterclasses en workshops bijwonen. Daarnaast zal in de Pauwenkamer over de geboorte van de fagot worden verteld, gaan we in de Hanzehof een ‘Last Night of the Proms’ feestje bouwen en sluiten we de avond af met een top stuk uit de Engelse barok, namelijk het ‘Flow my tears’ van Dowland in 7 variaties voor gamba consort.

Zaterdag 9 juli
Nadat we ’s ochtends in de Bolwerck tuin van de kostelijke familievoorstelling over King Lear genoten hebben (voor kinderen van 6-96 jaar), gaan we aan de grote Presentatiemiddag beginnen: zowel deelnemers van de liedklas van Emma Kirkby, de fortepiano klas van Jasper Schweppe en Paul Komen als de operaklas van Gusta Teengs Gerritsen (met een wel heel speciale ‘Dido and Aeneas’ versie) laten zien en horen waar ze de afgelopen dagen mee bezig zijn geweest. Als extraatje is er ’s middags nog de theatrale ‘Poor Thing’ voorstelling van sopraan Linde Schinkel bij de Marspoortgalerie, die letterlijk alles uit de kast haalt, en gaat artistiek leider van de Zomer Academie Zutphen, Johannette Zomer de avond samen met blokfluit kwartet Brisk bij de Librije in stijl afsluiten.

Zondag 10 juli
Deze ochtend zal bij de Kapel op ’t Rijsselt Engelse muziek uit het begin van de 20e eeuw te horen zijn, met dat zo typische klank idioom. En aan het begin van de middag komt journalist en voormalig Londens correspondent Peter Brusse bij de Bibliotheek over het memorabele leven van de Engelse edelman Sir Philip Sidney vertellen, van wie wel twee standbeelden in Zutphen staan. Ter afsluiting van het Vijfdaags Festival volgt dan nog het traditionele Wandelconcert, met de St Jan als startpunt, en daarna zullen we onder het genot van Wijnhuis carillon klanken naar het slotconcert in de Walburgis lopen; een Bach cantate door zowel het festivalkoor, solisten als -orkest.