Ars Musica: Fantastische Felix

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Het muzikale genie als goede vriend

Wat een buitenkans: een muzikaal genie uit de eerste helft van de negentiende eeuw leren kennen als een vriend. Felix Mendelssohn Bartholdy schreef niet alleen prachtige werken, hij liet ook meer dan zesduizend brieven na. Aan zijn zus Fanny, zijn ouders, zijn vrouw, collega’s, vrienden en de dichter Goethe. Ars Musica start in 2022 met ‘Felix’ – een zevenjarig project rond de componist Mendelssohn, die ook dichter, schilder, conservatoriumdirecteur, organist, pianist, wereldreiziger, filosoof, theoloog en wonderkind was.

Onze aandacht voor deze buitengewone man is niet verwonderlijk. Het was Felix die in 1829 voor het eerst na honderd jaar weer Bachs Matthäus Passion uitvoerde, een sensatie in die tijd. Hij zag de zeldzame schoonheid van Bachs muziek én nam de moeite deze voor een breder publiek toegankelijk te maken. Onze levendige Bach-traditie is er dankzij hem.

Tegelijkertijd was hij ook een vernieuwer die talloze nieuwe composities van tijdgenoten programmeerde. Zijn componerende zus Fanny was daar één van. Met Felix kijk je dus zowel terug als vóóruit in de muziekgeschiedenis, en begrijp je dat geen componist en geen werk helemaal op zichzelf staat. De concertreeks ‘Fantastische Felix’ laat die verbondenheid horen. Het is de perfecte aftrap van ons ambitieuze project – laat Ars Musica ook hierbij je reisgenoot in klassiek zijn!

Uitvoerenden:
Ars Musica Concertkoor en Orkest
Nanette Mans, sopraan
Patrick van der Linden, dirigent

in Hoorn:
Ars Musica Orkest
Nanette Mans, sopraan
Patrick van der Linden, dirigent

Programma:
Johann Sebastian Bach – Der Geist hilft uns’re Schwachkeit auf, BWV 226, motet voor koor en continuo

In Hoorn ipv BWV 226:
Johann Sebastian Bach
Aria’s voor sopraan uit de Matthäus Passion

Wolfgang Amadeus Mozart – Symfonie 40, K. 550

Felix Mendelssohn Bartholdy – Wie der Hirsch schreit (Psalm 42, op. 42), cantate voor koor, sopraan en orkest

In Hoorn ipv Psalm 42:
>Felix Mendelssohn Bartholdy
Vioolconcert in d mineur

Fanny Hensel-Mendelssohn – Twee liederen voor sopraan en orkest

Darius Milhaud – ScaramoucheFelix Mendelssohn Bartholdy Ars Musica

Ars Musica

Ars Musica biedt een muzikaal podium voor musici en ontvouwt muzikale schatten voor het publiek. Ars Musica fungeert ook als kenniscentrum op het gebied van muziek in het algemeen.


Uitgelicht