Apollo Ensemble: Bach-Obrecht-Bach

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Wat hebben de missen van Obrecht en Bach met elkaar te maken? Op het eerste gezicht misschien niets. Het Apollo Ensemble laat in deze uitvoering zien dat er toch verbinding ligt tussen de beide missen.

De mis van Obrecht is geschreven voor vier stemmen, zonder enige instrumentale begeleiding. Als basis voor zijn mis gebruikte hij een volkslied dat in zijn tijd zeer bekend was: L’homme armé. Obrecht was een meester in de polyfonie, de schrijfstijl waarin verschillende stemmen een zelfstandige melodie laten horen. Er was veel kritiek op deze kunstige stijl. Door de zelfstandige stemvoering was de tekst minder goed te volgen.

De missen van Bach hebben een uitgebreide instrumentale begeleiding, met strijkers en blazers. Er is een openings- en slotkoor en daar tussen schreef Bach aria’s. De openingsdelen zijn geschreven in de stile antico, de ouderwetse stijl, polyfoon, naar voorbeeld van de oude meesters, zoals Obrecht. De mis van Obrecht bevat vijf delen (Kyrie-gloria-credo-sanctus-agnus dei) waarvan we tijdens deze concertserie alleen het kyrie en gloria uitvoeren. De missen van Bach hebben maar twee onderdelen, het Kyrie en het Gloria. Het leverde de bijnaam “Lutherse Mis” op.

Uitvoerenden:
Tanja Obalski sopraan
Oscar Verhaar countertenor
Adriaan de Koster tenor
Michiel Meijer bas
David Rabinovich (artistiek leider), Daphne Oltheten - viool
Annemarie Kosten-Dür - altviool
Cassandra Luckhardt, - cello
Beltane Ruiz - contrabas
Peter Tabori, Robert de Bree - hobo
Christopher Price, Felix Foster - hoorn
Thomas Oltheten - fagot
Marion Boshuizen – orgel

Programma:
J.S Bach
Missa in G BWV 236
Kyrie
Gloria

J. Obrecht
Missa L’homme armé
Kyrie
Gloria

J.S. Bach
Missa in F BWV 233
Kyrie
GloriaJohann Sebastian Bach Apollo Ensemble

Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble speelt muziek uit de periode van 1600 tot 1850, van barok tot vroege romantiek. Het maakt daarbij gebruik van historische instrumenten. Het ensemble, bestaande uit professionele musici die op topniveau actief zijn, brengt de schoonheid van deze muziek over op een zo breed mogelijk publiek.


Uitgelicht