Lyrata – Engelse muziek voor gambaconsort

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

De Fantasieën van Henry Purcell worden gezien als het hoogtepunt van het Engelse repertoire voor gambaconsort.

De Engelse consort-stijl is rechtsreeks voortgevloeid uit de kerkmuziek van die tijd, waarin het al voor het midden van de zestiende eeuw gebruikelijk werd, om zangstemmen te versterken met, of zelfs te vervangen door een strijkinstrument. Al snel wordt ook een bekend liedje of een kerkelijke cantus firmus ingezet als basis voor uiteenlopende consortmuziek. Daarnaast maakten componisten dankbaar gebruik van de dansvormen zoals de pavan of gaillard, die voor iedereen herkenbaar waren. Aan het einde van al deze ontwikkelingen ontstaat de Fantasy; die niet meer gebonden is aan een vaste melodie, ritmische structuur of cantus firmus.

Henry Purcell is tot uitersten gegaan in zijn Fantasies, die zich kenmerken door harmonische rijkdom en inventiviteit. Al moesten de luisteraars in die tijd wel wennen aan deze nieuwe vorm: er werd geklaagd dat het bij deze stukken niet altijd lukte om met je voet de maat mee te tikken.

Uitvoerenden:

Mieneke van der Velden (viola da gamba)

Anna Lachegyi (viola da gamba)

Stefan Woudenberg (viola da gamba)

Alex Baker (viola da gamba)

Programma:

Concertprogramma (o.a.):

Henry Purcell (1659 – 1695): Fantasies


Data en locaties

Kies een datum om kaarten te reserveren.

Barok aan de Lek - Culemborg

Barok aan de Lek (Culemborg) organiseert concerten door musici gespecialiseerd in de historisch geïnformeerde uitvoering van barokmuziek en heeft de ambitie om een volwassen podium te bieden aan jong muzikaal talent uit Nederland. Culemborg is hiervoor een buitengewoon aantrekkelijke stad: centraal gelegen en toch midden in de natuur met een prachtig historisch centrum met veel mooie kerkjes en een theater waar concerten kunnen worden gehouden. In februari 2022 werd een muziekfestival georganiseerd met als thema Napolitaanse en Venetiaanse muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw, waarin er in totaal zes concerten en twee lezingen werden gehouden op historische locaties, waaronder het Elisabeth Weeshuis.