Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Luister Amsterdam - Eleonore Pameijer en Bart van Oort: Laat ons juichen Batavieren

Amsterdam, Stadsarchief, zondag 7 januari 2018, 15:00 - 17:30 uur

Info

Elk concert in de serie Luister Amsterdam wordt twee keer per (zondag)middag uitgevoerd, om 13.30 uur en 15.00 uur. Met uw entreekaart heeft u tevens (gratis) toegang tot de tentoonstelling 'Kijk Amsterdam'.

Aansluitend bij de tentoonstelling Kijk Amsterdam 1700-1800: de mooiste stadsgezichten organiseert het Stadsarchief Amsterdam een serie kamerconcerten in de achttiende-eeuwse Italiaanse zaal, in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat.

Programma 7 januari (onder voorbehoud van wijzigingen):

    Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791):
    Sonate in F, Allegro, Andante en Rondeau, KV. 376 - Fluit en fortepiano
    
Variaties op Laat ons juichen Batavieren, KV 24 
(gecomponeerd in 1766 in Nederland) - Solo fortepiano
    Sonate in F, Allegro, Thema met Variaties, Tempo du Minuetto: un poco Allegretto, KV. 377 - Fluit en fortepiano

Uitvoerenden:
Eleonore Pameijer - fluit
Bart van Oort - fortepiano

Eleonore Pameijer is een gerenommeerd fluitist in binnen- en buitenland. Zij heeft een aantal cd’s op haar naam staan en trad op met diverse symfonieorkesten. Op dit moment is zij artistiek leider van de Leo Smit Stichting. Ralph Rousseau specialiseerde zich in de viola da gamba en verwierf grote bekendheid met dit zevensnarige instrument. Hij soleerde onder andere bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Bart van Oort specialiceerde zich in fortepiano en geeft lezingen en masterclasses in binnen- en buitenland. Daarnaast maakte hij diverse cd-opnames.

In de achttiende eeuw werd alle muziek live uitgevoerd, want dat was de enige manier om er kennis van te nemen. Musiceren gebeurde vaak in huiselijke kring. De gegoede burgerij organiseerde huisconcerten voor vrienden en bekenden. De concerten vonden meestal plaats in de muziekkamer, of in een salon die was voorzien van behangsels zoals de Italiaanse Zaal in gebouw De Bazel. Er werd samen gemusiceerd, gegeten en gedronken. Daarnaast werd er gesproken over de nieuwste muziek of beeldende kunst.

Het Stadsarchief Amsterdam laat u kennismaken met deze achttiende-eeuwse salonsfeer. Eerst kunt u luisteren naar kamermuziek uit deze tijd, gespeeld op authentieke instrumenten. Vervolgens houdt een expert een korte kunstbeschouwing waarbij een originele achttiende-eeuwse tekening op de hand wordt getoond.