Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Luister Amsterdam - Conservatorium van Amsterdam: Liedkunst

Amsterdam, Stadsarchief, zondag 14 januari 2018, 15:00 - 17:30 uur

Info

Elk concert in de serie Luister Amsterdam wordt twee keer per (zondag)middag uitgevoerd, om 13.30 uur en 15.00 uur. Met uw entreekaart heeft u tevens (gratis) toegang tot de tentoonstelling 'Kijk Amsterdam'.

Aansluitend bij de tentoonstelling Kijk Amsterdam 1700-1800: de mooiste stadsgezichten organiseert het Stadsarchief Amsterdam een serie kamerconcerten in de achttiende-eeuwse Italiaanse zaal, in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat.

Programma 14 januari (onder voorbehoud van wijzigingen):

  • Josef Haydn (1732-1809): Fragmenten uit 12 English canzonetta’s Hob. XXVIa
  • Christof Willibald Gluck (1714-1787): ‘Romance et Récitatif’ uit de Opera Orphée
  • Wolfgang Amadeus Mozart: ‘Ein Mädchen oder Weibchen’ uit de opera Die Zauberflöte
    Selectie liederen, waaronder ‘Abendempfindung an Laura’, KV 523

Uitvoerenden:
Moritz Kellner - bas
Louis Lalouette – fortepiano

In de achttiende eeuw werd alle muziek live uitgevoerd, want dat was de enige manier om er kennis van te nemen. Musiceren gebeurde vaak in huiselijke kring. De gegoede burgerij organiseerde huisconcerten voor vrienden en bekenden. De concerten vonden meestal plaats in de muziekkamer, of in een salon die was voorzien van behangsels zoals de Italiaanse Zaal in gebouw De Bazel. Er werd samen gemusiceerd, gegeten en gedronken. Daarnaast werd er gesproken over de nieuwste muziek of beeldende kunst.

Het Stadsarchief Amsterdam laat u kennismaken met deze achttiende-eeuwse salonsfeer. Eerst kunt u luisteren naar kamermuziek uit deze tijd, gespeeld op authentieke instrumenten. Vervolgens houdt een expert een korte kunstbeschouwing waarbij een originele achttiende-eeuwse tekening op de hand wordt getoond.