Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Aventure: Sint Maartensmuziek uit de 15e eeuw

Amsterdam, De Waalse Kerk, zaterdag 11 november 2017, 16:00 - 18:30 uur

Info

Op deze zaterdag klinkt Sint Maartensmuziek uit de 15e eeuw in de Waalse Kerk te Amsterdam, gespeeld door Aventure, ensemble voor middeleeuwse muziek. Een inleidende lezing plaatst de muziek in een cultuurhistorisch kader. Wie wil kan de oudste Sint Maartenscanon meezingen met het ensemble. Later in het seizoen volgt een workshop met Martinusmuziek.

Sint Maarten was al in de 15e eeuw een bruisend feest, dat het begin van het winterseizoen markeerde, met een nieuwe oogst, vaten wijn en vette ganzen. Dat klinkt door in de muziek. Sint Maartensmuziek was vooral in het 15e-eeuwse Centraal-Europa heel populair. De oudste Duitse canon ‘Martein lieber herre’ dateert uit die tijd en wordt ook nu nog gezongen.

De verkiezing van paus Martinus V en ‘ganzenmuziek’
Op 11 november 1417 werd Martinus V tot paus gekozen door het Concilie van Konstanz. Precies 600 jaar later speelt Aventure in de Waalse Kerk een concert met hymnen voor de heilige Martinus, een Gloria voor de nieuwe paus en bijzondere ‘ganzenmuziek’. Muziek die zowel verwijst naar de ganzen die met Sint Maarten gegeten werden, als naar de naam van de populaire – maar veroordeelde – Boheemse kerkhervormer Jan Hus (‘Hus’ betekent ‘gans’) en zijn opstandige volgelingen, de Hussieten, die de bijnaam ‘ganzen’ als geuzennaam droegen.

Extra:

  • Kinderen tot 12 jaar gratis
  • Neem je lampion met een led-lichtje mee.
  • Vooraf (vanaf 15.15 uur) is er een inleidende lezing, te reserveren in combinatie met de uitvoering.
  • Aventure:
    Nancy Mayer, Christopher Kale en André Cruz- zang
    Marco Magalhães, Fumitaka Saito, Ita Hijmans -blokfluiten