Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Koepelkerkconcert Ralph Vaughan Williams: Songs of Travel

Amsterdam, Koepelkerk, zondag 3 maart 2019, 16:00 - 17:15 uur

Info
Tickets
Vragen

Een heerlijk romantisch Engels liedprogramma in tijden van Brexit-misère! Lyrische bariton Florian Just en titulair organist Matthias Havinga hebben een aantrekkelijk programma gecreëerd rond de twee Britse topcomponisten Elgar en Vaughan Williams, gelardeerd met muziek van Roger Quilter en Charles Hubert Parry.

Het programma wordt geopend met de grootse Fantasie en Fuga voor orgel solo van Charles Hubert Parry, die zich voor dit levendige stuk liet inspireren door de beroemde Fantasie en Fuga in g BWV 542 van Johann Sebastian Bach. Een dramatische fantasie vol spannende wendingen wordt gevolgd door een vrolijke, stoere fuga.

Twee liederen van Elgar, 'Twilight' en 'Arabian Serenade' gaan vooraf aan zijn topstuk 'Nimrod' uit de Enigma-variaties, dat in de versie voor orgel zeer geliefd is. Dan volgen uit Roger Quilters Shakespeare Songs 'Come away, death' en 'Hey, ho, the wind and the rain' om zo te arriveren bij het hoofdgerecht: de fantastische Songs of Travel van Ralph Vaughan Williams. Met deze liederencyclus uit 1904 brak Vaughan Williams door bij een groot publiek. Verschillende scènes en herinneringen uit een zwerversleven - een populair thema in de Romantiek - zijn poëtisch geschilderd in de prachtige teksten van Robert Louis Stevenson. Vaughan Williams' toonzetting is adembenemend mooi en meeslepend. Als feestelijke afsluiting brengt Matthias Havinga 'Antiphon' uit Vaughan Williams' Five Mystical Songs, gearrangeerd voor orgel solo.

Programma:
Charles Hubert H. Parry (1848-1918)- Fantasia and Fugue, op. 188
Edward Elgar - Twilight, Arabian Serenade, 'Nimrod' uit de Enigma-variations
Roger Quilter - Come away, death, Hey, ho, the wind and the rain uit: Five Shakespeare Songs
Ralph Vaughan Williams - Rhosymedre, Songs of Travel, 'Antiphon' uit Five Mystical Songs


Tickets


Matthias Havinga en Florian Just Koepelkerkconcerten Amsterdam Noord-Holland Edward Elgar Amsterdam Orgel

Matthias Havinga en Florian Just

Matthias Havinga geeft orgelconcerten in binnen- en buitenland en is organist van het Bätz-orgel (1830) in de Koepelkerk of Ronde Lutherse Kerk te Amsterdam, waar hij de Koepelkerkconcerten organiseert. Ook bespeelt hij als kerkelijk organist van de Oude Kerk Amsterdam wekelijks het Vater/Müller-orgel (1726/1738) en het Ahrend-orgel (1965) van de Oude Kerk. Bariton Florian Just begon zijn zangopleiding als lid van het Dresdner Kreuzchor waar hij als jongenssopraan al soleerde in Die Zauberflöte van Mozart, en is een veelgevraagd solist.