Ciconia Consort en Maarten van Rossem: American Pioneers

Leiden, Stadsgehoorzaal, vrijdag 1 mei 2020, 20:15 - 22:15 uur

Info
Tickets
Vragen

400 jaar Pilgrim Fathers

400 jaar geleden trokken de Pilgrim Fathers vanuit Leiden naar Amerika. Het jonge topstrijkorkest Ciconia Consort presenteert muziek van componisten die hun voetspoor volgden en hun geluk in Amerika gingen beproeven. Maarten van Rossem vertelt op de zijn bekende vlijmscherpe en gortdroge wijze over historische en actuele redenen van emigratie naar Amerika.

De invloed van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten is tot op de dag van vandaag groot. Uit hun midden zijn later maar liefst 9 presidenten van de VS voortgekomen, waaronder George Bush en Barack Obama.

Aanvankelijk is de Amerikaanse klassieke muziek bijna uitsluitend Europees georiënteerd, zoals is te horen in de muziek van Arthur Foote. Mede dankzij Antonin Dvořák, die enkele jaren in New York woont en doceert, ontwikkelen Amerikaanse componisten een heel eigen stijl. Zo geeft de beeldende muziek van Aaron Copland, geboren uit de Joods-Russische immigrantenfamilie Kaplan, als geen ander uitdrukking aan het 'eigen Amerikaanse' geluid. Het prachtige sonore timbre van Marc Pantus is te horen in Dvořáks Bijbelse liederen en Coplands Old American Songs.


Ciconia Consort
Het in 2012 opgerichtte strijkorkest Ciconia Consort bestaat uit 20 jonge topmusici en staat onder leiding van Dick van Gasteren. Het orkest speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laat-romantisch en vroeg modern repertoire. Sinds de oprichting geeft het Ciconia Consort spraakmakende uitvoeringen en het ensemble heeft met verrassende programmeringen en hoge speelkwaliteit inmiddels een vaste plek in de Nederlandse culturele klassieke wereld verworven. Jaarlijks worden 20 tot 25 concerten door Nederland gegeven, met als vaste speellocatie de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Het orkest wil niet slechts een concert bieden maar ‘een avond of middag uit’. Daarbij worden concertprogramma’s vaak aangekleed met cross-overs naar andere disciplines zoals theater, literatuur en wetenschap of een culinaire versnapering. De concerten spelen regelmatig in op maatschappelijk actuele thema’s. 
Ciconia Consort werkte samen met solisten en sprekers als Pieter Wispelwey, Paolo Giacometti, Peter Gijsbertsen, Lilian Farahani, Lavinia Meijer, Rick Stotijn, Rosita Steenbeek, Pieter Waterdrinker en Maarten van Rossem. In december 2018 verscheen de debuut CD French Music for String Orchestra die internationaal lovende recensies heeft gekregen. Het orkest was te horen en te zien in radioprogramma’s zoals; Spiegelzaal, Vrije Geluiden, Muziekfabriek en Muziekwijzer en op televisie bij Podium Witteman.

Uitvoerenden:
Ciconia Consort olv Dick van Gasteren

Maarten van Rossem - verteller
Marc Pantus – bas/bariton

Programma:
Arthur Foote (1853-1937) - Suite opus 63
Antonin Dvořák (1841-1904) - Bijbelse liederen opus 99
Aaron Copland (1900-1990) - Old American Songs, set 2
George Antheil (1900-1959) - Serenade for string orchestra
Charles Ives (1874-1954) - Hymn, Largo Cantabile voor strijkorkest


Agenda


Marc Pantus Zuid-Holland Leiden Ciconia Consort Antonín Dvořák

Ciconia Consort

Strijkorkest Ciconia Consort, onder leiding van Dick van Gasteren, bestaat uit jonge topmusici en speelt muziek uit alle stijlperioden, met een accent op laat-romantisch en vroeg modern repertoire.