Apollo Ensemble: Een koninklijke kerst

Afgelast

Den Haag (Scheveningen), Lourdeskerk, zaterdag 26 december 2020, 15:00 - 16:15 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Apollo Ensemble voor nieuwe data.

Info

Ter ere van de zeer muzikale Anna van Hannover speelt het Apollo Ensemble een kerstprogramma dat door haar zelf bedacht zou kunnen zijn. Met onder meer aria's uit de Messiah en het Weihnachtsoratorium.

Anna van Hannover werd geboren als tweede dochter van George II, de latere koning van Engeland. Als kind in Londen kreeg ze klavecimbel- en theorielessen van niemand minder dan Händel. Haar huwelijk met prins Willem IV van Oranje-Nassau bracht haar naar Nederland, waar ze lange tijd woonde in het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden. Hier liet ze Jean Marie Leclair uit Parijs overkomen om haar les te geven. Frederik – de Grote – II van Pruisen was haar penvriend en kwam naar Paleis Soestdijk om daar met haar te musiceren.

Anne’s scherpe artistieke inzicht en kwaliteiten maakten diepe indruk op de drie heren: ze zong, speelde klavecimbel, fluit, componeerde en schilderde. Daarnaast adviseerde ze haar man Willem IV in staatszaken en vervulde na zijn overlijden zijn taken als regentes. Zowel Händel als Leclair droegen composities aan haar op en via Frederik de Grote kwam ze in contact met de werken van J.S. Bach.

Ter ere van deze bijzondere vrouw speelt het Apollo Ensemble op 2e kerstdag een kerstprogramma dat door Anna van Hannover zelf bedacht zou kunnen zijn.