Apollo Ensemble: Bach-Obrecht-Bach

Amsterdam, De Waalse Kerk, zondag 27 november 2022, 15:15 - 16:30 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Apollo Ensemble voor nieuwe data.

Info

Wat hebben de missen van Obrecht en Bach met elkaar te maken? Op het eerste gezicht misschien niets. Het Apollo Ensemble laat in deze uitvoering zien dat er toch verbinding ligt tussen de beide missen.

De mis van Obrecht is geschreven voor vier stemmen, zonder enige instrumentale begeleiding. Als basis voor zijn mis gebruikte hij een volkslied dat in zijn tijd zeer bekend was: L’homme armé. Obrecht was een meester in de polyfonie, de schrijfstijl waarin verschillende stemmen een zelfstandige melodie laten horen. Er was veel kritiek op deze kunstige stijl. Door de zelfstandige stemvoering was de tekst minder goed te volgen.

De missen van Bach hebben een uitgebreide instrumentale begeleiding, met strijkers en blazers. Er is een openings- en slotkoor en daar tussen schreef Bach aria’s. De openingsdelen zijn geschreven in de stile antico, de ouderwetse stijl, polyfoon, naar voorbeeld van de oude meesters, zoals Obrecht. De mis van Obrecht bevat vijf delen (Kyrie-gloria-credo-sanctus-agnus dei) waarvan we tijdens deze concertserie alleen het kyrie en gloria uitvoeren. De missen van Bach hebben maar twee onderdelen, het Kyrie en het Gloria. Het leverde de bijnaam “Lutherse Mis” op.