Liszt's Via Crucis - Ivo Boytchev

Amsterdam, De Waalse Kerk, woensdag 27 maart 2024, 20:15 - 22:30 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Waalse Kerk - Amsterdam voor nieuwe data.

Info

In dit programma speelt Ivo Boytchev muziek waarmee hij een diepe verbondenheid voelt. Het zelden uitgevoerde Via Crucis in de solo pianoversie is een monumentaal werk dat de 14 staties van de Kruisweg van Christus muzikaal met een ongekende diepgang beschrijft. Met vaak minimalistische middelen weet Liszt eenzaamheid en pijn bijna fysiek te laten voelen. Na de pauze speelt Boychev drie werken waarin Liszt religieus gevoel en pure schoonheid combineert met veel virtuositeit en visuele fantasie.

Liszt was een van de bekendste Romantici uit Hongarije, die de piano met excellentie bespeelde en daarnaast gerenommeerde stukken, als de Hongaarse rapsodie, gecomponeerd heeft. Hij geldt als een van de grootste pianovirtuozen aller tijden. Hij was tevens een succesvol en vooraanstaand pianoleraar en daarnaast een groot muziekhervormer en -vernieuwer. In 1847 besloot Liszt zijn concertloopbaan te beëindigen. Hij bleef tot 1870 bescheiden actief als componist en dirigent. Tijdens het slot van zijn leven componeerde hij meer religieuze werken waarbij de Via Crucis een uiterst belangrijke rol zou krijgen.

Biografie Ivo Boytchev

Ivo Boytchev wordt beschouwd als een van de vooraanstaande talenten van Bulgarije. Geboren in 1970, begon hij zijn muzikale studie op 5-jarige leeftijd aan de Muziekschool te Varna bij Rumena Penkova. In 1989 werd hij toegelaten tot het Staatsconservatorium te Sofia waar hij studeerde bij Marina Kapatsinskaja en daar zijn diploma behaalde met “hoge onderscheiding”. In 1995 vertrok Ivo Boytchev naar Nederland waar hij studeerde aan het Conservatorium te Enschede bij Christo Iliev en vervolgens aan het Conservatorium te Utrecht bij Alan Weiss, waar hij in 2000 zijn diploma behaalde “met onderscheiding”.

Op aanbeveling van de wereldberoemde concertpianiste Marta Argerich werd hij uitgenodigd een jaar te studeren aan de vermaarde Internationale Piano Stichting “Theo Lieven” in Noord- Italië. In deze inspirerende omgeving, als een van de slechts 8 veelbelovende jonge pianisten van over de hele wereld, werd hij in staat gesteld privé masterclasses te volgen van zeer hoogstaande pedagogen zoals: Leon Fleisher, Dmitri Bashkirov, Fou Ts’ong, William Grant Nabore, Charles Rosen, Andreas Staier en Claude Franc.

Na zijn afstuderen was Ivo snel een veelgevraagd uitvoerend concertmusicus, docent en dirigent. Op aangeven van de bevlogen cultuurman en muziekliefhebber Frans Wagenaar is Ivo zich gaan verdiepen in de Via Crucis van Frans Liszt. Het bleek een gouden greep. Zijn betrokkenheid tot het werk van Franz Liszt heeft er toe geleid dat hij een specialist genoemd mag worden met betrekking tot de Via Crucis, de indrukwekkende lijdensweg van Jezus Christus.