Festival: Luitmuziek uit de Nederlanden - Lezingen en presentatie complete werken voor luit van Phalèse

Utrecht, DUMS-Marnixzaal, zaterdag 25 november 2023, 14:15 - 15:40 uur

Info
Reserveer nu
Contact

De feestelijke presentatie van de nieuwe uitgave van de complete werken voor luit van Pierre Phalèse (1545-ca 1575) door de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis (KVNM) wordt voorafgegaan door enkele lezingen.

Christine Ballman spreekt over de luitzettingen van vocale werken zoals die te vinden zijn in de uitgaven van Phalèse. Daarbij in het bijzonder over de zettingen van vocale werken van Lassus.

Aansluitend een lezing door Jan Burgers, samensteller van de omvangrijke, driedelige nieuwe uitgave van de complete werken voor luit van Phalèse, over het belang van deze uitgever en componist voor de luitmuziek in de 16 e eeuw.

Uitvoerenden:

Christine Ballman / Jan Burgers


Luitdagen 2023

Twee dagen met afwisselende, inspirerende concerten, van solomuziek tot de niet alledaagse bezetting van vier luiten, aangevuld met zang. Daarmee viert de Nederlandse Luitvereniging het 40-jarig bestaan. Daarbij speciale aandacht voor de belangrijke muziekuitgever Pierre Phalèse (1545-ca. 1575), van wie een complete moderne uitgave van alle luitmuziek wordt gepresenteerd, geflankeerd door enkele lezingen. Verder nog aandacht voor luitbouw en een markt met luiten en luitmuziek, waar alle informatie die met luit te maken heeft te vinden is.