Koepelkerkconcert Ralph Vaughan Williams: Songs of Travel

Een heerlijk romantisch Engels liedprogramma in tijden van Brexit-misère! Lyrische bariton Florian Just en titulair organist Matthias Havinga hebben een aantrekkelijk programma gecreëerd rond de twee Britse topcomponisten Elgar en Vaughan Williams, gelardeerd met muziek van Roger Quilter en Charles Hubert Parry.

Het programma wordt geopend met de grootse Fantasie en Fuga voor orgel solo van Charles Hubert Parry, die zich voor dit levendige stuk liet inspireren door de beroemde Fantasie en Fuga in g BWV 542 van Johann Sebastian Bach. Een dramatische fantasie vol spannende wendingen wordt gevolgd door een vrolijke, stoere fuga.

Twee liederen van Elgar, 'Twilight' en 'Arabian Serenade' gaan vooraf aan zijn topstuk 'Nimrod' uit de Enigma-variaties, dat in de versie voor orgel zeer geliefd is. Dan volgen uit Roger Quilters Shakespeare Songs 'Come away, death' en 'Hey, ho, the wind and the rain' om zo te arriveren bij het hoofdgerecht: de fantastische Songs of Travel van Ralph Vaughan Williams. Met deze liederencyclus uit 1904 brak Vaughan Williams door bij een groot publiek. Verschillende scènes en herinneringen uit een zwerversleven - een populair thema in de Romantiek - zijn poëtisch geschilderd in de prachtige teksten van Robert Louis Stevenson. Vaughan Williams' toonzetting is adembenemend mooi en meeslepend. Als feestelijke afsluiting brengt Matthias Havinga 'Antiphon' uit Vaughan Williams' Five Mystical Songs, gearrangeerd voor orgel solo.