Johannette Zomer: Tranen van Maria

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag presenteert de sopraan Johannette Tranen van Maria: een multidisciplinaire voorstelling door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad en wordt aangevuld met Sefardische en Arabische liederen, Middeleeuwse lofzangen en verhalen. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer ook Cécile van de Sant (mezzosopraan), Rolinha Kross (Sefardische zang) en het Tulipa Consort mee.

Het Stabat Mater is door vele componisten op muziek gezet, maar niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi. Dit middeleeuwse gedicht vertelt over Maria’s lijden vanwege haar gekruisigde zoon. Pergolesi’s muziek is de ruggengraat van het concert. Tussen de delen door klinkt een palet aan vooral door vrouwen geschreven muziek. Zo belicht één van de eerste vrouwelijke componisten - Hildegard von Bingen - de mystieke kant van de vrouw in O Vis Aeternitatis. Tevens klinken er op vrouwen geïnspireerde Jiddische en Sefardische liederen en een Cantigas de Santa Maria: een eenstemmig religieus loflied uit de Middeleeuwen. Enkele hedendaagse werken - Seufzer van Mathilde Wantenaar en Caris Mere van Gia Kancheli - zullen indringend commentaar geven op het thema van dit concert. Tijdens de voorstelling zullen als intermezzo’s verhalen worden verteld van wereldvrouwen die net als Maria geleden hebben maar die ook allemaal hun eigen innerlijke kracht vonden om herboren te worden.

Uitvoerenden:
Naast sopraan Johannette Zomer en mezzosopraan Cécile van de Sant treedt ook zangeres Rolinha Kross op. Zij wordt begeleid door Tis Marang (gitaar). Rolinha behoort tot de top van de Nederlandse vertolkers van het Oost-Europees en Jiddisch lied. Het concert wordt begeleid door het Tulipa Consort bestaande uit Elisabeth Ingenhousz (viool), Remy Baudet (viool), Marc Cooper (viool), Franc Polman (viool), Ruben Sanderse (altviool), Anne-Linde Visser (cello), Tis Marang (contrabas) en Vincent van Laar (orgel).