Concerto Delaborde en Nienke van der Meulen: Prima Platti

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Voor deze concertreeks nodigt het ensemble Concerto Delaborde barokhoboiste Nienke van der Meulen (o.a. Amsterdam Baroque Orchestra) uit om de prachtige triosonates van G.B. Platti voor hobo en fagot uit te voeren. Platti’s stijl is galant, melodisch aantrekkelijk en sensitief. In langzame delen heeft hij voorkeur voor het gebruik van grote, ongebruikelijke intervallen met een dramatische uitwerking.

Naast de werken van Platti speelt Concerto Delaborde werken van Platti’s tijdgenoten. De imposante Fantasie & Fuga in a, BWV 904, is een werk dat Bach schreef in 1725 toen hij in Leipzig werkzaam was als Thomaskantor. Even verderop in Dresden werkte Johann David Heinichen aan het hof van August der Starke als Kapellmeister. Evenals Platti was Heinichen, die zijn jonge jaren ook in Venetië doorbracht, belangrijk voor het brengen van de Italiaanse stijl naar Duitsland.

Concerto Delaborde dankt zijn naam aan ’Essai sur la musique ancienne et moderne’ geschreven door Jean Benjamin Delaborde. In dit uitgebreide traktaat staat een beroemde afbeelding van een fagottist en een dame achter het klavecimbel, zeer toepasselijk voor dit ensemble dat is opgericht door de fagottist Wouter Verschuren en zijn echtgenote Kathryn Cok, klavecimbel. Concerto Delaborde richt zich op kamermuziek met een prominente rol voor de fagot.