Crossing Baroque - Cueto, Pinto Lyon, Smith en Rodríguez Van der Spoel

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Dit programma is een gezamenlijke inspanning van Luciana Cueto, Alvaro Pinto Lyon, Rob Smith en Adrián Rodríguez Van der Spoel: vier musici die elkaar door de jaren heen hebben ontmoet bij diverse gezelschappen. Hun verschillende afkomsten is direct hetgeen hen verbindt. Samen werken ze zowel aan het barokrepertoire als aan de traditionele muziek van de landen waar ze vandaan komen.

De hoofdrolspelers van dit programma zijn, naast de zangstem, twee barokinstrumenten: de viola da gamba en de gitaar. We nemen enkele traditionele elementen uit het Engelse, Spaanse, Chileense en Argentijnse repertoire en verbinden het met de 17e en 18e eeuw, waarbij we oude muziek vanuit een andere hoek laten horen.


In het eerste blok wordt The Lancashire Pipes geïntroduceerd, een anonieme Engelse 17e-eeuwse compositie voor de gamba, waarbij twee snaren over elkaar worden gekruist om een doedelzak-regulator te imiteren, de doorgaande toon die zo kenmerkend is voor het instrument. Uit het gitaarboek van Santiago de Murcia uit 1730 komen de stukken Gaytas, Paysanas en Folias Gallegas, ook geïnspireerd op de doedelzak. In een volgend blokje brengen we werken uit de koloniale periode uit Zuid-Amerika. In het laatste blok horen we moderne liederen uit Argentinië en Chili, die duidelijke invloeden uit de barokperiode hebben.

Het programma duurt een uur en kent geen pauze. Er worden geen consumpties geserveerd.

Coronamaatregelen
Alle locaties zijn ingericht volgens de RIVM-richtlijnen. De precieze invulling kan per locatie verschillen. Volg de aanwijzingen van de medewerkers ter plaatse en let goed op of er speciale looproutes zijn ingericht. Voor en tussen de concerten zullen we de ruimtes zo goed mogelijk ventileren en contactoppervlakken reinigen.

Dit concert wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten.