Koepelkerkconcert: César Franck - Trois Chorals

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

200 jaar geleden werd César Franck geboren. Organist Rien Donkersloot speelt een hommage aan deze grote orgelcomponist met een programma uitsluitend aan de Franse grootmeester gewijd. Centraal staan de 'Trois Chorals', 'drie koralen'. Deze meesterwerken schreef Franck aan het einde van zijn leven.

Waar een simpele koraalbewerking voor orgel in anderhalve minuut voorbij kan zijn, is het 'koraal' in elk van deze drie werken een bron van inspiratie voor contrasterende ideeën, waarin Franck de gedurende zijn leven ontwikkelde orgelkunst volmaakt uitwerkt. Elk 'koraal' is een veelomvattende compositie van een kwartier en elk koraal heeft een verschillend karakter. Het ene koraal begint met een weergave van het hoofdthema, een ander begint met een virtuoze introductie waaruit onverwacht in de verstilling het kernkoraal geboren wordt.

Van lyrisch, hoopgevend en majestueus tot virtuoos, briljant en meeslepend, beleef zelf waar deze grootheid zijn roem aan heeft te danken op het prachtige Bätz-orgel van de Ronde Lutherse of Koepelkerk, dat wordt bespeeld door de uiterst getalenteerde organist van de Joriskerk in Amersfoort, Rien Donkersloot. Zoals altijd zijn de verrichtingen van de organist in de Koepelkerk beneden op groot scherm te volgen.