Erard Ensemble: All in the Family

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

In dit bijzondere programma staan allerlei familierelaties centraal: broer en zus Felix en Fanny Mendelssohn, en Clara Schumann met haar halfbroer Woldemar Bargiel en echtgenoot Robert Schumann.

Fanny Mendelssohn was misschien wel een even groot talent als haar broer Felix, maar een vrouw werd in die tijd niet geacht een carrière na te streven en zodoende bleef zij in de schaduw van haar broer. Toch componeerde zij prachtige muziek, zoals Abschied von Rome voor piano. Felix Mendelssohn was misschien wel het grootste wonderkind dat er ooit geweest is: zijn drie meesterlijke pianokwartetten componeerde hij tussen zijn 12de en 15de jaar!

Woldemar Bargiel was de halfbroer van Clara Wieck, en was zelf ook een uitstekend musicus die als dirigent en docent een zeer goede naam had. Als componist had hij eveneens een mooie reputatie: niemand minder dan Johannes Brahms sloeg zijn muziek hoog aan. Van Bargiel hoort u zijn prachtige Adagio voor cello en piano. Clara Schumann (Wieck) had als een van de weinige vrouwen in de 19de eeuw een echte muzikale carrière als pianist en componist. Van Clara spelen we een van de Romanzen voor viool en piano. In 1842 componeerde Robert Schumann zijn geweldige Pianokwartet in Es; het vormt een wervelend besluit van dit boeiende programma!