La Sfera Armoniosa, Keren Motseri & Channa Malkin: Leçons de Ténèbres

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

La Sfera Armoniosa voert met sopranen Keren Motseri en Channa Malkin kort voor Pasen de indrukwekkende Leçons de Ténèbres van Couperin uit.

De Leçons de Ténèbres zijn gebaseerd op de bijbelse Klaagliederen, die worden toegeschreven aan de profeet Jeremiah. Meerdere componisten lieten zich inspireren door deze teksten maar in Frankrijk ontwikkelde zich de Leçons de Ténèbres. Deze hadden een liturgische functie en daarom ook een specifieke structuur.

Ook François Couperin waagde zich aan de traditie van deze klaagzangen en kon het werk niet voltooien. Maar, wat er wèl is, is van een bijzondere kwaliteit. Bij uitvoeringen werden traditioneel één voor één de kaarsen gedoofd om te eindigen in duisternis, de donkerte van de nacht. De allerlaatste kaars, die symbool staat voor Christus, werd niet gedoofd, maar werd achter het altaar geborgen tot Pasen.

Behalve Keren Motseri en Channa Malkin zijn bij dit concert Pieter van Dijk (orgel) Paulina van Laarhoven (viola da gamba) en Mike Fentross (theorbe) te horen.

Oude Muziekserie
Dit concert is onderdeel van de Oude Muziekserie van La Sfera Armoniosa. De Oude Muziekserie in de Lutherse Kerk bestaat uit 5 concerten met een grote diversiteit aan barokmuziek maar ook verwante muziek. U kunt een abonnement aanschaffen voor deze serie. Als u een abonnement koopt, krijgt u een flinke korting en betaalt u niet voor 5 maar voor 4 concerten. Een drankje is bij alle concerten inbegrepen.

Het programma van de serie:
• vrijdag 7 oktober 2022 - Ombre de mon Amant, met Rima Khcheich, Maarten Ornstein & Mike Fentross
• zaterdag 19 november 2022 - Sterke vrouwen in de 17de eeuw, La Sfera Armoniosa met Claron McFadden
• zaterdag 10 december 2022 - Kerstliederen uit 7 landen en 7 eeuwen - La Sfera Armoniosa met Kadri Tegelman
• zaterdag 7 januari 2023 - Monteverdi en zijn tijdgenoten - La Sfera Armoniosa met Johannette Zomer
• zaterdag 4 maart 2023 - Leçons de Ténèbres - La Sfera Armoniosa met Keren Motseri en Channa Malkin