Combattimento: SIRÈNES

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

In Sirènes bundelt Combattimento de krachten met de Armeense violiste Chouchane Siranossian. Centraal daarbij staat muziek van drie vrouwelijke achttiende-eeuwse componisten: Elisabeth Jacquet, Maddalena Laura Syrmen en Wilhelmina von Bayreuth.

Elisabeth Jacquet was een wonderkind, clavecinist en componist van prachtige muziek in de trant van François Couperin. Wilhelmine von Bayreuth was de begaafde lievelingszus van Frederik de Grote van Pruissen.

Twee mannen uit dezelfde eeuw laten we ook nog in dit gezelschap toe, maar met goede redenen. Antonio Vivaldi schreef een reeks vioolconcerten “voor Anna Maria”, een briljante vioolspelende wees uit het Venetiaanse Ospedale della Pièta en sterleerling van Vivaldi. Deze concerten zijn bewaard in een handschrift met alleen de solopartij voor viool. We horen hier een speciaal voor dit project gemaakte reconstructie!

Een andere beroemde violiste was Maddalena Laura Syrmen, tevens auteur van levendige, vroeg-klassieke muziek voor haar instrument. Zij werkte nauw samen met haar man Ludovico Syrmen, eveneens een vioolvirtuoos, componist, en net als onze soliste afkomstig uit Armenië. Dit achttiende-eeuwse repertoire wordt afgewisseld met bewerkingen van volksmelodieën van de hand van de “vader dan de Armeense volksmuziek”: Komitas.

www.combattimento.nl/sirenes