Binnenkort   Barok   Festivals   Kamermuziek   Bach   Matthaus   Messiah 

Travelling in Baroque: The Creation - Apollo Ensemble (slotconcert)

Dronten, Ludgeruskerk, zondag 13 augustus 2017, 20:00 - 22:30 uur

Info

Wilt u een passe-partout voor het festival reserveren? Dat kan via deze reserveringspagina.

Vanaf de dag van de première in 1799 is Haydn's Schöpfung altijd al een van de meest geliefde en uitgevoerde composities in heel Europa geweest. De combinatie van het bijbelse scheppingsverhaal met het muzikale genie van Haydn zorgt al eeuwenlang voor een ongekende populariteit. Het Apollo Ensemble geeft een nieuwe, hedendaagse interpretatie van dit in alle opzichten klassieke werk: de muziek van Haydn wordt in blaasoctetbezetting gespeeld (een bewerking van Haydn's tijdgenoot Georg Druschetzky, zonder libretto) en gecombineerd met het spel van twee jonge acteurs, die in de persoon van Adam en Eva een eigen visie op het scheppingsverhaal laten zien.

Het originele libretto van Haydn's Schöpfung is gebaseerd op drie bronnen: Genesis, Psalmen en John Milton's Paradise Lost. In de hedendaagse versie van het Apollo Ensemble wordt, in plaats van het originele gezongen libretto, gebruik gemaakt van gesproken teksten uit heden en verleden: o.a. Hamlet (Shakespeare), Puin (Dennis Kelly) en Een bruid in de morgen (Hugo Claus). Het donkere, onheilspellende karakter van deze teksten zorgen voor een tweede verhaallijn die zich afzet tegen het euforische verhaal van de schepping. Daardoor komt het optimisme van die schepping uiteindelijk nog duidelijker naar voren.

Het blaassextet of –octet, Harmoniemusik genoemd, speelde rond 1800 een zeer belangrijke rol aan de vele adellijke hoven van Europa: zowel de grote als ook de kleinere hoven hadden meestal een blazersensemble tot hun beschikking (bestaande uit in elk geval twee klarinetten, hoorns en fagotten en eventueel uitgebreid met hobo's, bassethoorns, contrabas of contrafagot) dat arrangementen speelde van allerlei stukken, van symfonie tot opera.