Coronamaatregelen:
Tot tenminste dinsdag 25 januari zijn helaas geen concerten en theatervoorstellingen mogelijk. Livestreams gaan wel door. Wacht informatie van de organisator af als u een actieve reservering heeft.

Mini Mozart Festival: Orkest van de Achttiende Eeuw

Utrecht, TivoliVredenburg, zondag 15 oktober 2017, 15:00 - 17:30 uur

Info

Na drie succesvolle semi-geensceneerde voorstellingen van Mozart-operas en Beethovens Fidelio, vervolgt het Orkest van de Achttiende Eeuw zijn opera-avontuur met Mozarts La Clemenza di Tito. In zijn laatste opera uit 1791 duikt Mozart in de Romeinse oudheid, rond de themas blinde liefde, moord, schuld en vergiffenis.

De opera werd op 6 september 1791 voor het eerst opgevoerd in Praag ter gelegenheid van de kroning van keizer Leopold II. Van 1830 tot de jaren zestig van de vorige eeuw is de opera niet vaak opgevoerd, ze zou te tijdgebonden zijn. Dit was zeker het geval in het begin van de negentiende eeuw toen populaire componisten zoals Rossini het operapubliek nieuwe muziekstijlen en verhalen voorschotelden en La clemenza di Tito daar ouderwets tegen afstak.

Gelukkig denken we daar nu anders over. Het komt niet vaak voor dat een vergeten opera opnieuw wordt ingestudeerd, maar de opinie sloeg om en vanaf 1980 is de opera weer helemaal terug in de grote operahuizen wereldwijd.

Uitvoerenden:
Orkest van de Achttiende Eeuw
Cappella Amsterdam
Kenneth Montgomery dirigent
Anders Dahlin tenor (Titus)
Paula Murrihy mezzosopraan (Sesto)
Deirdre Angenent sopraan (Vitellia)
Ilse Eerens sopraan (Servilia)
Rosanne van Sandwijk mezzosopraan (Annio)
Henk Neven bariton (Publio)
Jeroen Lopes Cardozo regie