Händel: Messiah - Nieuwe Philharmonie Utrecht

Rhenen, Cunerakerk, woensdag 19 december 2018, 19:30 - 22:00 uur

De Messiah van Handel in Rhenen door de NPU: een mooie kersttraditie!

Georg Friedrich Händel werd in 1685 geboren in de Duitse stad Halle. Toen hij 22 was vertrok hij naar Italië waar hij studeerde tot 1710 en diverse opera’s en oratoria componeerde. Händel bezocht ook diverse malen Londen en besloot zich hier te vestigen. In 1712 werd hij Brits staatsburger en verengelste hij zijn naam. George Frideric Handel werd een gevierd componist van opera’s in Italiaanse stijl en oratoria op bijbelse thema’s. Daarnaast componeerde hij 'alles wat los en vast zat', in alle mogelijke genres.

Rond 1740 overwoog Handel een sabbatical year te nemen, zijn populariteit was tanende. Zijn librettoschrijver Charles Jennens zag dit met lede ogen aan; hij presenteerde Handel in de zomer van 1741 het libretto voor de Messiah. Binnen drie weken was de Messiah af: "begonnen op 22 augustus en klaar op 12 september". De première vond plaats op 13 april 1742 in Dublin onder zijn eigen leiding.

Handels Messiah is geen specifieke kerkmuziek maar meer een combinatie van vermaak en kerkdienst. In het begin werd het werk alleen in theaters en concertzalen uitgevoerd en aangekondigd als ‘Grand Musical’. In Londen werd deze benaming als godslastering gezien en de kerkelijke gemeenschap dwong Handel de Messiah aan te kondigen als 'Een nieuw sacraal oratorium'. Pas vanaf 1750 waren er uitvoeringen in kerken. Alle teksten van de Messiah zijn rechtstreeks ontleend aan de Bijbel en afkomstig uit de St. James-vertaling van 1611, te vergelijken met de Statenvertaling in ons land.

Uitvoerenden:
Nieuwe Philharmonie Utrecht
Nieuw Nederlands Vocaal Ensemble
Johannes Leertouwer - dirigent
Stefanie True – sopraan
David Allsopp – alt
Nick Pritchard – tenor
William Gaunt – bas

Entreeprijzen:
Entreekaart volwassenen € 35
CJP/student € 20
Jeugd t/m 18 jaar € 10

Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje