Festival Via Musica: Femmes Fatales (kick-off concert)

Leeuwarden, Waalse Kerk, vrijdag 21 juni 2019, 20:00 - 21:30 uur

Info

Beleef een midzomeravond concert op z’n Frans

De Franse André Campra publiceerde in 1708 de cantate “Les Femmes”, waarin hij het leed beschrijft dat door de liefde veroorzaakt wordt. Dat is in zijn ogen uiteraard de schuld van de vrouw en in zijn cantate somt hij allerlei nare karaktertrekken op. Een jaloerse vrouw wordt al boos als je naar iemand lacht, door een preutse vrouw word je teleurgesteld, een slimme vrouw tiranniseert de omgeving. Kortom, hou je verre van de liefde en ga je heil liever in de natuur zoeken.

In 1715 komt daar een Nederlands antwoord op in de vorm van een tegencantate: L’apologie des Femmes, geschreven door Quirinus van Blankenburg. “De jaloerse vrouw heeft een teder hart, de preutse handelt met wilskracht. En de geleerde, zij heeft een sterke geest …..” Op muzikale en humoristische wijze wordt hier zomaar een discussie over liefde uitgevochten.

Festival Via Musica
Dit concert geldt als feestelijke aftrap voor Festival Via Musica, dat van 8 t/m 11 augustus plaatsvindt in Flevoland en daarom wordt u in de pauze getrakteerd op een feestelijk drankje. Het festival, voorheen bekend als 'Travelling in Baroque', heeft dit jaar als thema 'Bienvenue a Paris'. Er is op zaterdag 10 augustus een speciale bustour vanuit Leeuwarden naar Emmeloord, Schokland, Nagele en Tollebeek, met reisleider Rudolf Nammensma.