Bachfestival Dordrecht 2022: Dagprogramma 18 juni

Dordrecht, Diverse locaties, zaterdag 18 juni 2022, 11:00 - 21:00 uur

Info

Het Bachfestival Dordrecht opent op 18 juni met drie bijzondere programma's, waarvoor u nu een dagkaart met Early-Bird korting kunt reserveren.

Böhm & Bach (11.00 uur, Grote Kerk)
Een Bachfestival zonder organist Cor Ardesch is ondenkbaar. Gelukkig is de stadsorganist ook dit jaar weer van de partij. En hij verkeert dit jaar in bijzonder goed gezelschap. J.S. Bach wordt aangevuld met werken van zijn leraar en inspirator Georg Böhm en dat levert een spectaculair ensemble op. Het is soms lastig om te bedenken dat ook Bach ooit een docent heeft gehad, maar dat Böhm een niet te miskennen invloed heeft gehad op de jonge Johann Sebastian, is niet te ontkennen.

Participatieconcert wereldpremière Rhapsody in Yellow and Blue - Tim Kliphuis (15.00 uur, locatie ntb)
Een concert en project waar wij als festival onze vingers bij aflikken. Oude muziek wordt feilloos gecombineerd met een gloednieuw werk van componist en violist Tim Kliphuis. Gevestigde musici, opkomend talent en amateurmusici slaan de handen ineen om dit tot klinken te brengen. Tims nieuwe werk, ‘Rhapsody in Yellow and Blue’, zal het orkest flink laten swingen, grooven maar ook laten fluisteren, in een mix van klassiek, folk en jazz. Ze gaan een spannende dialoog aan met zijn improviserende leerling, violiste Valentine Blangé: zij is de kersverse winnaar van de Jonge Makers Prijs van het Nederlands Vioolconcours, Oskar Back! Daarna zal orkest Ars Musica, in kleine bezetting, een spannende combi van doorgecomponeerd Bach laten horen naast de veel modernere Ralph Vaughan Williams.

Een net wat andere avond met Niek Baar (20.00 uur, Augustijnenkerk)
Soms moet je als festivalorganisatie een beetje improviseren. En net als in de muziek pakt dat soms geweldig goed uit. Hoewel we natuurlijk nog steeds een beetje somber zijn over het uitvallen van Liza Ferschtman wegens ziekte, hebben we een fijne pleister op de spreekwoordelijke wond. En niet zomaar een pleister! Niek Baar heeft in de afgelopen jaren de nationale en internationale podia versteld doen staan met zijn virtuele spel. Een alleskunner die momenteel vaker in het buitenland speelt dan in ons eigen kikkerlandje. We waren dan ook bijzonder gelukkig dat Niek zo last minute kon invallen.

En het programma is om je vingers bij af te likken. Je krijgt een combinatie van oudemuziek giganten voorgeschoteld. De sonate in g-klein en partita in d-klein voor viool van J.S. Bach blijven in het programma, maar krijgen gezelschap van Biber en Telemann. Verder hebben we hier eigenlijk niets over te zeggen en zien we je natuurlijk gewoon bij het concert van Niek.