Combattimento: Händel in Italië

Zaterdag 29 oktober 2022, 20:00 - 22:00 uur

Rhenen, Cunerakerk

Combattimento: Händel in Italië

Rhenen, Cunerakerk, zaterdag 29 oktober 2022, 20:00 - 22:00 uur

Info

Centraal in dit programma staan een aantal stukken die de jonge Georg Friedrich Händel schreef tijdens zijn verblijf in Italië (1706 – 1710). Hij wijdde zich daar vooral aan de vocale muziek en hij schreef een groot aantal werken waarin hij een virtuoze beheersing van de modernste Italiaanse genres laat horen.

Er zijn ook enkele prachtige instrumentale werken uit die tijd bewaard die, zoals het intieme hoboconcert in g en het originele vioolconcert in Bes. Een toccata geeft een idee van zijn ook in Italië befaamde clavecimbelimprovisaties. Verder klinkt er muziek van enkele grootheden die Händel in Italië leerde kennen en die hem zeker ook inspireerden.

Programma
Francesco Gasparini (1661 - 1727)
- Ouverture “Ambleto”
Alessandro Scarlatti (1660 - 1725)
- Sonata II in c klein, for strings and basso continuo
Georg Friedrich Händel (1685 - 1759)
- Concerto in g klein, HWV 287, for oboe, strings and continuo
- Toccata in G groot, HWV 571, for harpischord
- Concerto in Bes groot, HWV 288, for violin (solo), oboe, strings and continuo

Pauze

Arcangelo Corelli (1653 - 1713)
- Concerto in F opus 6/12, for strings and continuo
Antonio Vivaldi (1678 - 1741)
- Sonata VI in D groot, for 2 violins and basso continuo
Georg Friedrich Händel
- Suite from Rodrigo, HWV 5, for oboe, strings and continuo

Combattimento
Combattimento speelt muziek uit de barokperiode. Bekende en onbekende werken uit de 17e- en 18e-eeuwse barokmuziek vormen de kern van hun repertoire en dan vooral de stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen. De leden van Combattimento, ieder met solistische kwaliteiten, dragen een schat aan opgebouwde kennis en ervaring met zich mee en willen het publiek hier deelgenoot van maken. Samen vormen we een hecht ensemble dat jaren heeft gewerkt en blijft werken aan een geheel eigen klank en speelwijze: energiek, vurig, stijlbewust.

Combattimento speelt op moderne instrumenten, in de overtuiging dat de klankintensiteit hiervan beter aansluit bij de luisterpraktijk van de hedendaagse concertbezoeker. We kijken door een moderne bril naar barokmuziek en doen dan nieuwe ontdekkingen. Dat is vooral een experimentele aangelegenheid die tijdens de repetities vorm krijgt. Combattimento werkt regelmatig samen met topsolisten, zoals Liza Ferschtman, Maarten Koningsberger,  Lisa Larsson, Helena Rasker, Cécile van de Sant en Johannette Zomer en met gezelschappen als het Scapino Ballet Rotterdam en de Nationale Reisopera. In het verleden maakte het ensemble onder de naam Combattimento Consort Amsterdam diverse tournees in Duitsland, Spanje, Midden-Europa, Zuid-Amerika, Japan, Rusland en de Verenigde staten. Ook werden meer dan 35 CD- en DVD-producties gerealiseerd.

Musici

Bram Kreeftmeijer – hobo
Cynthia Freivogel & Quirine van Hoek – viool
Marjolein Dispa – altviool
Diederik van Dijk – cello
Erik Olsman – contrabass
Sören Leopold – chitaronne
Pieter Dirksen - klavecimbel

Prijzen
Volwassenen € 30
CJP/student € 15
Jeugd t/m 18 jaar - gratis

Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje