Bach Ensemble Amsterdam: Johannes Passion - J.S. Bach

Amsterdam, Singelkerk, zaterdag 8 april 2023, 15:00 - 17:30 uur

Info
Reserveer nu
Contact

Bach Ensemble Amsterdam voert in aanloop naar pasen de Johannes Passion van J.S. Bach uit in Amersfoort en Amsterdam.

Het is inmiddels vier jaar geleden dat we de Johannes Passion voor het laatst hebben uitgevoerd. Die hebben we gemist en we kijken er enorm naar uit daar opnieuw aan te gaan werken. De eerste artistieke vraag die opkwam, was welke versie we dit jaar zouden willen laten horen. Toen we in 2017 voor het eerst ‘de Johannes’ uitvoerden, begonnen we met versie IV: de laatste en meest gebruikelijke versie. In 2019 kozen we voor de versie met delen die bij een eerder geschreven versie II horen, vooral omdat daar het hemelse slotkoraal ‘Christe, du Lamm Gottes’ bij hoort. Dit lustrumjaar grijpen we aan om een eigen voorkeursversie samen te stellen, met als entree wél het koninklijke ‘Herr unser Herrscher’ uit de laatste versie, maar met als slot óók het grootse bovenstaande koraal.

Bovendien gaan we voor het eerst met twee viola d’amores werken in combinatie met gamba in het arioso ‘Betrachte’ en de aria ‘Erwäge’. Meestal worden deze twee delen op violen met sourdines (‘dempers’) gespeeld. Dat is dan bij gebrek aan deze bijzondere gamba-achtige instrumenten met in totaal 14 snaren: 7 snaren die bespeeld worden en 7 meeresonerende extra snaren (gestemd in c klein). De resonanssnaren zijn onder de te spelen snaren gespannen. Die bijzondere constellatie geeft het speciale warme, resonerende amore-‘liefdes’ geluid. De viola d’amores worden bespeeld door Arwen en Daan. Onze concertmeester Arwen werd afgelopen seizoen speciaal uitgenodigd in een productie in België vanwege haar viola d’amore spel. Onze violist Daan, die na jaren in ons ensemble nu ook barokviool studeert, grijpt de kans om voor deze gelegenheid dit instrument te leren bespelen.

Uitvoerenden:

Bach Ensemble Amsterdam

Paulien Kostense, dirigent

Evangelist - Falco van Loon (26/02 en 08/04)

Evangelist - Adriaan de Koster (25/02 en 05/03)

Christus - Michiel Meijer

Sopraan - Elvire Beekhuizen

Alt - Sophia Faltas

Tenor - Pablo Gregorian

Bas - Michiel Meijer

Programma:

J.S. Bach: Johannes-Passion (BWV 245)Binnenkort

Cantateprogramma met Bach Ensemble Amsterdam

Een prachtig cantateprogramma met enkele van Bachs hoogtepunten voor fluit. Slotconcert van het lustrumprogramma.

Bach Ensemble Amsterdam

Bach Ensemble Amsterdam staat onder leiding van Paulien Kostense (orkest) en Michiel Meijer (koor). Het ensemble heeft als doel barokmuziek op authentieke wijze uit te voeren.

Bach Ensemble Amsterdam

Bach Ensemble Amsterdam staat onder leiding van Paulien Kostense (orkest) en Michiel Meijer (koor). Het ensemble heeft als doel barokmuziek op authentieke wijze uit te voeren.


Uitgelicht