J.S. Bach : Johannes-Passion - Collegium Musicum Traiectum

Utrecht, Stadsklooster, zondag 2 april 2023, 15:00 - 17:30 uur

Info
Reserveer nu
Contact

Collegium Musicum Traiectum brengt op Palmzondag de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach. Alhoewel wat minder bekend dan grote broer de Matthäus-Passion, is deze passie zeker niet minder mooi. Het werk heeft een heel eigen karakter en is geliefd om zijn indrukwekkende koorstukken en prachtige aria’s waarin niet zozeer de lijdende als wel de goddelijke Jezus centraal staat.

De Johannes-Passion wordt uitgevoerd met barokinstrumenten op oude stemming (a=415 Hz). Onze vorige concerten in deze lagere stemming bewezen de waarde hiervan: doordat zangers en instrumenten beter mengen is de klank zeer homogeen. De zangers kunnen bovendien meer ontspannen zingen, wat resulteert in een grotere verstaanbaarheid van de tekst. Hierdoor komt de boodschap beter over: iets dat bij de passies van Bach, die een meester was in het uitbeelden van de tekst in de muziek, enorm bijdraagt aan de luisterervaring.

Uitvoerenden:

Bart van Lieshout – evangelist

Bram Trouwborst – Christus

Dorien Deodatus – sopraan

Sophia Faltas – alt

Thomas de Bruijn – tenor

Michiel Meijer – bas (aria's)

Kleine solo-rollen in de recitatieven (bijv. Petrus / Pilatus) worden gezongen door leden van het koorBinnenkort

Bach: Johannes Passion - Nieuw Bach Ensemble

De traditie van de veelgeprezen jaarlijkse uitvoeringen van de Johannes-Passion door het Nieuw Bach Ensemble wordt voortgezet.

Recital Yang Yang Cai bij Klassiek aan de Rijn in Rhenen

Ze is één van de grootste pianotalenten van haar generatie, geprezen om haar verfijnde, esthetische vertolking en technische beheersing.

Collegium Musicum Traiectum

Sinds de oprichting in 2015 stelt Collegium Musicum Traiectum zich ten doel werken uit de Barok en het begin van de Klassieke periode op authentieke wijze en op hoog niveau uit te voeren. Onder leiding van dirigent Gilles Michels, dirigent en violist Paulien Kostense en bariton Michiel Meijer ontwikkelen vergevorderde amateurmusici zich in de authentieke uitvoeringspraktijk van de barokmuziek. Koor en orkest worden hierbij regelmatig gecoacht door leden van de Nederlandse Bachvereniging.


Uitgelicht