Prisma Trio - Wittgenstein project

Rhenen, Cunerakerk, zaterdag 24 februari 2024, 20:00 - 22:00 uur

Info
Reserveer nu
Contact

Twee pianisten kwamen middenin hun carrière voor een onmogelijke keuze te staan: Opgeven of doorzetten? De Weense pianist Paul Wittgenstein verloor in 1914 zijn rechterarm aan het front. Onze Folke Nauta verloor recent het gebruik van zijn rechterhand door focale dystonie. Beiden zetten door met een onwaarschijnlijke volharding, en met de muziek als apotheose.

In het Wittgenstein Project bundelen Prisma Trio, klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer en pianist Folke Nauta hun krachten om op vier verschillende manieren de muzikale erfenis van linkerhand pianist Paul Wittgenstein recht te doen.

De aanleiding is de vondst van kamermuziek geschreven voor Paul Wittgenstein, muziek die hij tijdens zijn leven niet met anderen wilde delen. De werken bleven in zijn bibliotheek verborgen tot 2001. Langzaam maar zeker worden de schatten van Wittgenstein overal ontdekt, maar dit allesomvattende Wittgenstein Project is uniek in de wereld. Het omvat naast een serie van 21 concerten ook twee dubbelalbums, vier nieuwe werken van Nederlandse componisten en een vijfdelige podcastdocumentaire van Lex Bohlmeijer: De pianist met één hand.

Prisma Strijktrio staat garant voor 7 eeuwen strijktriomuziek op het scherp van de snede. Virtuoos, hartstochtelijk en stijlbewust combineert het trio de hechtheid van een strijkkwartet met de flair van drie gelouterde musici die elkaar feilloos aanvoelen. Het trio programmeert inventief; Stevig verankerd in de klassieke strijktraditie vertolkt het muziek uit heel de wereld en van alle tijden, bekend en onbekend. Sinds de oprichting in 2002 staan kwaliteit, inspiratie en contact met het publiek voorop.

Prisma is te horen op talloze (inter-) nationale podia en festivals. Prisma’s eerste album Voyage werd bekroond met een 10 in Luister en het album La Muse ontving The Album of the Year 2021 Award van NativeDSD, wereldwijd platform voor hoge-kwaliteitsreleases.

Pianist Folke Nauta studeerde af met een 10 met onderscheiding aan het Amsterdams Conservatorium. Pers en publiek roemen Folke Nauta met name om zijn natuurlijke en geconcentreerde manier van musiceren. Als solist speelde hij in alle grote zalen in Nederland, en in o.a. Noorwegen, Engeland, Duitsland en Frankrijk. Hij maakte diverse cd-opnamen en won nationale en internationale prijzen. Nadat zijn rechterhand werd getroffen door focale dystonie focust hij zich op het opsporen en uitvoeren van linkerhand repertoire, zowel solistisch als kamermuziek.

De Nederlandse klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer won een Fulbright-beurs om bij Charles Neidich te studeren aan de Juilliard School in New York. Na het winnen van verschillende eerste prijzen op internationale concoursen, maakte hij in 1999 zijn succesvolle debuut in het Amsterdamse Concertgebouw. Sindsdien heeft hij vele solo- en kamermuziekoptredens gegeven op grote podia over de hele wereld met toonaangevende orkesten en ensembles. In 2003 werd zijn debuut-cd bekroond met een Edison. Andere cd's volgden met muziek van MacMillan, Mamlok, Hindemith, Brahms en Reger. Deze opnames kregen lovende kritieken van de internationale muziekpers.

Programma
Download het programmaboek

Prijzen
Volwassenen € 30
CJP/student € 15
Jeugd t/m 18 jaar - gratis

Prijzen zijn inclusief reserveringskosten, programma en pauzedrankje.

Prisma Strijktrio

Prisma Strijktrio staat garant voor 7 eeuwen strijktriomuziek op het scherp van de snede. Virtuoos, hartstochtelijk en stijlbewust combineert Prisma de hechtheid van een strijkkwartet met de flair van drie gelouterde musici die elkaar feilloos aanvoelen.