La Sfera Armoniosa - Concerto delle Donne

Alkmaar, Lutherse Kerk, zondag 18 februari 2024, 15:00 - 16:30 uur

Info
Reserveer nu
Contact

Aan het einde van de 16e eeuw nam de hertog van Ferrara drie sopranen in dienst en noemde hen Concerto delle Donne. Zij waren de trots van het hof en traden op in speciale concerten die alleen door hooggeplaatste hoflieden en belangrijke gasten werden bijgewoond.

Concerto delle Donne begeleidde zichzelf op harpen, luiten, gamba’s en gitaren. Componisten als Monteverdi, Luzzaschi, d'India, Strozzi, Ortiz, Albini, Kapsberger werden door hen geïnspireerd.

Ook de op de concerten aanwezige hoofden van andere Italiaanse hoven waren zeer onder de indruk van de dames en aan het begin van de 17e eeuw hadden alle belangrijke Italiaanse hoven soortgelijke culturele ambassadrices in dienst om belangrijke evenementen extra cachet te geven.

Uitvoerenden:

• Claron McFadden - Sopraan

• Gaia Szames - Sopraan

• Liga Zirina - Sopraan

• Paulina van Laarhoven - Viola da gamba

• Mike Fentross - Theorbe en barokgitaar

Programma:

o.a. Monteverdi, Luzzaschi, d'India, Strozzi, Ortiz, Albini, Kapsberger


La Sfera Armoniosa

Het Nederlandse La Sfera Armoniosa, opgericht in 1992, is gespecialiseerd in het uitvoeren van zeventiende en achttiende eeuwse muziek en staat onder leiding van Mike Fentross. Naast muziek van beroemde componisten als Monteverdi, Händel en Vivaldi, voert het ensemble ook minder bekende muziek uit die na uitvoerig zoekwerk is gedistilleerd uit zeventiende en achttiende eeuwse muziekdrukken en manuscripten.