Klassiek in 't Veen: Bakkie Bach (de koffiecantate van J.S. Bach)

Valthermond, Concertboerderij d’Rentmeester, zondag 14 april 2024, 15:00 - 17:00 uur

Info
Reserveer nu
Contact

'Nu allemaal even goed luisteren!' (Schweigt stille, plaudert nicht)

Bakkie Bach, ofwel De Koffiecantate van Johann Sebastian Bach, is een geestige mini-opera van 45 minuten in zakformaat. De compositie gaat over vader Schlendrian die zijn dochter Lieschen van haar koffieverslaving af probeert te krijgen. Hij geeft haar alleen toestemming om te trouwen als ze stopt met koffiedrinken. Terwijl Schlendrian op zoek gaat naar een geschikte man voor zijn dochter, vertelt Lieschen stiekem aan

iedereen dat ze trouwt onder één voorwaarde: dat ze koffie mag zetten wanneer ze wil. Het moraal van dit verhaal: vrouwen houden nu eenmaal van koffie! De Nederlandse vertaling van Carel Alphenaar zal worden gezongen in de uitvoering zodat het goed te volgen is voor een groot publiek.

‘Ach pappie, wat een mokerslag!

Als ik niet drie keer op een dag mijn koppie koffie drinken mag

dan krijg ik heftig huiduitslag

word ik zo’n uitgedroogde kokkel’

Sopraan Klaartje van Veldhoven houdt van de uitdaging van klein bezette projecten. Zo ontstond in de zomer van 2020, temidden van de eerste Coronagolf, een bijzonder initiatief. De muziektheater-voorstelling De Boerencantate van J.S. Bach werd in het Nederlands uitgevoerd, onder andere op boerenerven en in stallen. Bakkie Bach is daarop een vervolg.

Bariton Mattijs van der Woerd maakt als zanger en arrangeur deel uit van het oude-lichte-muziekgezelschap Frommermann en is aangesloten bij artiestencollectief Splendor

Amsterdam. Renée Bekkers is een groot ambassadrice van het klassiek accordeon. Haar specialiteit is kamermuziek en muziektheater en dat doet ze met grote bevlogenheid en op het hoogste niveau. Pepijn Meeuws is onder andere cellist in het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij is ook actief in verschillende (muziek)theaterproducties als cellist, acteur en illusionist. David Prins is regisseur, schrijver en vormgever van opera en muziektheater.

Uitvoerenden:

Sopraan - Klaartje van Veldhoven

Bariton - Mattijs van de Woerd

Accordeon - Renée Bekkers,

Cello - Pepijn Meeuws

Eindregie - David Prins

Programma:

J.S. Bach (1685-1750)

Koffiecantate, BWV 211

En een avontuurlijk programma met Weill, Piazzolla en Ravel


Klassiek in 't Veen - Drenthe

In het Drentse Valthermond (vlakbij Emmen) wordt vanaf 2002 klassieke kamermuziek gespeeld in de tot concertzaal omgebouwde boerderij van pianist Rian de Waal en alt-mezzo Marion van den Akker. Dit seizoen 2023-24 bouwt voort op die traditie, met iedere maand een prachtig concert in een sfeervolle zaal met een geweldige akoestiek. En na afloop onder het genot van een drankje napraten met de musici.