Bachfestival Dordrecht - openingsconcert

Dordrecht, Biesboschhal, vrijdag 21 juni 2024, 20:15 - 21:30 uur

Info
Reserveer nu
Contact

We openen Bachfestival Dordrecht met een ode aan 300 jaar Johannes-Passion. B’Rock Orchestra & Vocal Consort, onder leiding van gitarist/componist Kalle Kalima, brengen een unieke kamerversie van het werk met slechts vier zangers, strijkers, fluit, vintage synthesizer en elektrische gitaar. De essenties van de geselecteerde aria’s en refreinen worden ondertussen gevisualiseerd in een emotionele taal van beweging, spanning en bevrijding, door vier acrobaten van artist in residence Tall Tales Company. Een unieke muzikale en visuele vertaling. Beleef het werk zoals je nog niet eerder gedaan hebt, het is Bach op het scherpst van de snede en op ongelooflijke hoogte!

B’Rock neemt in deze versie de Johannes-Passion onder de loep. Misschien gaat Bachs onsterfelijke zetting van Jezus' laatste dagen in wezen... over ons. Hoewel de muziek en de tekst al eeuwen oud zijn, nodigen ze uit om na te denken over de keuzes die wij in ons eigen leven maken. Hoe nemen we verantwoordelijkheid, hoe zien we onze angsten onder ogen, hoe gaan we om met verlies en hoe dromen we over een toekomst, welke toekomst dan ook?

Bach blijft Bach, onherroepelijk, maar door zijn muziek te vertalen naar een ongekende klankwereld vinden we er een nieuwe, onvermoede kracht. Kalima brengt zijn ruime ervaring als subtiel arrangeur mee, zoals we die onder meer kennen van zijn Purcell bewerking Dido and Aeneas, Remembered (2021), en bouwt verder op de jarenlange samenwerking met B’Rock. Het Rotterdamse gezelschap Tall Tales Company is gespecialiseerd in voorstellingen op het snijvlak van hedendaags circus en fysiek theater. Na acrobatische bewerkingen van onder meer A Clockwork Orange en de korte performance die ze maakten voor de afgelopen editie van Bachfestival Dordrecht gaan ze nu de uitdaging aan om de Johannes-Passion te visualiseren.

Uitvoerenden:

Tall Tales Company: acrobaten Swantje Kawecki, David Mupanda, Charles Hession, Harm van der Laan

B’Rock Orchestra & Vocal Consort (BE)

Cecilia Bernardini - concertmeester

Kalle Kalima - elektrische gitaar & composities

Rebecca Huber - viool

Manuela Bucher - altviool

Patrick Sepec - cello

PeHeri Pitko - synthesizer

Tami Krausz - fluit

Bobbie Blommensten - sopraan

Rosina Fabius - alt

Fabian Kelly - tenor

Hans Wijers - bas

Programma:

Johann Sebastian Bach - Johannes-Passion, BWV 245 (versie 70 minuten)


Bachfestival Dordrecht

Tweejaarlijks festival, waarin een week lang de rijke wereld van Johann Sebastian Bach (1685-1750) tot leven komt in de historische binnenstad van Dordrecht.Uitgelicht

Bachfestival Dordrecht

Van 21 t/m 29 juni staat Dordrecht weer in het teken van de muziek van Johann Sebastian Bach. Laat je verrassen door unieke crossovers en compleet nieuwe composities.

Bachfestival Dordrecht - Lunchbreak met Bach

Geniet in de intieme Filmlounge bij De Witt van bijzondere filmregistraties van beroemde Bachconcerten, door vermaarde orkesten en dirigenten.

Bachfestival Dordrecht - DICHTER bij BACH

In een stad wordt op feest en treurdagen samen gegeten, bewonderd, gerouwd, verzorgd en gevierd. In DICHTER bij BACH worden die momenten bezongen zoals ze ooit in Leipzig klonken. De koren worden afgewisseld met Spoken Word bijdragen die gelijke aspecten van het leven in het Dordrecht van nu laten horen.

Bachfestival Dordrecht - James Oesi & Dudok Quartet Amsterdam

Het Dudok Quartet, geprezen door The Strad, is een internationaal gewaardeerd Nederlands strijkkwartet. Samen met contrabassist James Oesi, bekend om zijn solowerk op de contrabas, hebben zij een programma samengesteld met werk van o.a. Bach, Shaw en Dvořák. In deze bezetting van vijf strijkers krijgen de composities een prachtige warme klankkleur en een avontuurlijke interpretatie.

Bachfestival Dordrecht - Orgel Proms: Sanctuary

Het spektakelstuk ‘Sanctuary' van componist en regisseur David Dramm is een muzikale en fysieke reis door de Grote Kerk. De associatie van de kerk als veilige haven wordt opgeroepen en tegelijkertijd ondersteund of tegengewerkt door de muziek zelf. Met de toevoeging van visuals en dans ervaar je de compositie op een manier waarin ruimte, ritueel, geschiedenis en muziek op elkaar inwerken. Je bent vrij om door de kerk te bewegen, waardoor je extra kunt genieten van de performance.

Bachfestival Dordrecht - Ochtendwandeling in de Biesbosch met poëzie en live muziek

Start de zondag rustig op met een fijne wandeling in de natuur. Componist, dichter en onderzoeker Micha Hamel en altvioliste Sunniva Skaug nemen je mee door een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Bachfestival Dordrecht - Bach to the future (8+)

Ken je ‘Blackbird’ van de Beatles? Dan ken je Bach! En ken jij ‘Bum Bum Tam Tam’ van MC Fioti? Ook dan ken je Bach! Tijdens deze interactieve educatieve voorstelling maak je kennis met Johann Sebastian Bach.

Bachfestival Dordrecht - LOKS: Four generations of sound

LOKS is een gezamenlijk werk van vier componisten voor vier kwartetten, uitgevoerd op vier festivals in vier landen, als onderdeel van Festivallinks 2.0. Van de onzekerheid van het planten van het zaadje tot de overvloed van de oogst, tekent het stuk een boog, een cirkel ('loks' in het Lets) over de vier uitvoeringen, die zich ontvouwen tijdens het groeiseizoen.

Bachfestival Dordrecht - De Ketting-Johannes voor 120 amateurzangers (wereldpremière)

Ter ere van 300 jaar Johannes-Passion presenteren we met amateurzangers uit de regio de start van de eerste schakel van 7 minuten van een nieuwe, eigentijdse Johannes: de Ketting-Johannes.

Bachfestival Dordrecht - ligconcert Best of Bach en Einaudi

In dit programma combineert pianist Jeroen van Veen composities van Johann Sebastian Bach met die van Ludovico Einaudi. Beleef dit concert onder de prachtige historische bomen in de tuin van het Dordrechts Museum. Zoek zelf je plekje in het gras en geniet van de muziek!

Bachfestival Dordrecht - Masterclass Tips & tricks op het Bachorgel

Top organist Nathan Laube geeft interessante tips en tricks aan orgeltalent op het Bachorgel. Je bent van harte welkom om mee te luisteren en leren van de tips en tricks van deze meester op het orgel.

Bachfestival Dordrecht - orgelconcert Nathan Laube

In dit concert van Nathan Laube voert passie de boventoon. Van de betoverende werken van Bach, die geassocieerd worden met de Passieweek, tot hedendaagse composities die naadloos aansluiten op zijn meesterwerken.

Bachfestival Dordrecht - Solaris

Een meesterlijke SciFi-film, waarin Bach in noten en als inspiratiebron rondwaart.

Bachfestival Dordrecht - Kofferbak Collectief: Bakkie Bach

Een geestige opera in pocketformaat, uitgevoerd in de Nederlandse vertaling van Carel Alphenaar.

Bachfestival Dordrecht - Square Two: Tall Tales Company

Een route door de stad, waarin statische kunst tot leven komt in hypnotiserende levende jongleersculpturen en jongleerpatronen worden gevangen in abstracte schilderijen. Square Two is een visuele voorstelling die je met een compleet nieuwe blik laat kijken naar jongleren, beeldende kunst en je eigen omgeving, onder het genot van de muziek van Bach.

Bachfestival Dordrecht - Bach Reimagined: improvisatie dialogen

Ontdek een samensmelting van unieke en gelaagde sounds tijdens een bijzondere middag in de Grote Kerk! Het Bachorgel en het Hammondorgel ontmoeten elkaar in een symfonie van verschillende muzikale stijlen: van jazz tot soundscapes, van hedendaags klassiek tot Bach. Improvisatie en muzikale interactie vormt de sleutel tot een boeiende en levendige reis die de klanken van twee unieke instrumenten laat versmelten en elkaar uitdagen.

Bachfestival Dordrecht - Johannes-Passion - Arvo Pärt

De Johannes-Passion van Arvo Pärt is een meesterwerk dat het verhaal van het lijdensverhaal van Jezus op een contemplatieve en introspectieve manier vertelt.

Bachfestival Dordrecht

Tweejaarlijks festival, waarin een week lang de rijke wereld van Johann Sebastian Bach (1685-1750) tot leven komt in de historische binnenstad van Dordrecht.

Combattimento: French Connection

Combattimento speelt muziek van o.a. François Couperin, Bach en Telemann. Met concerten in Amsterdam, Cuijk en Leiden.


Algemene voorwaarden en Privacy statement • KVK 30196833