The Counterpoints - La Querelleuse (albumpresentatie)

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Na een succesvol debuut in De Waalse Kerk in juni 2018, keert het talentvolle oudemuziekensemble The Counterpoints in het najaar van 2019 terug met een feestelijk presentatieconcert ter ere van haar debuutalbum La Querelleuse, met werk van Telemann.

Vrijwel geen enkele componist heeft zo’n breed, gevarieerd en alle belangrijke genres en stijlen omvattend oeuvre nagelaten als Georg Philipp Telemann. De hoeveelheid composities is zo immens groot dat veel van zijn werken nog steeds niet zijn uitgegeven en opgenomen. Voor zo’n grote meester is zijn leven bovendien nog relatief onontgonnen terrein: pas in 2017 is voor het eerst een biografie verschenen die poogt Telemanns lange leven en muzikale nalatenschap te beschrijven. Telemann staat bekend om zijn onconventionele mix van stijlen en instrumenten, maar misschien wel zijn grootste bijdrage aan muziek is zijn meesterlijke behandeling van muzikale humor.

Klassieke muziek mag dan de reputatie hebben serieus en zwaar te zijn, Telemanns muziek zit juist vol met kwinkslagen, onverwachte wendingen en burleske koddigheid. Zelfs in zijn serieuzere stukken is een verlichtende knipoog richting de luisteraar nooit ver weg. Op hun debuut-cd La Querelleuse belichten The Counterpoints Telemanns gevatte gevoel voor humor in zijn wereldlijke kamermuziek met triosonates, solofantasieën, concerto en zelfs een 'Moralische' cantate. De titel verwijst naar een van de opgenomen werken: de orkestsuite La Querelleuse, wat zoveel betekent als ‘De Twistzieke Dame’ en vermoedelijk een muzikale knipoog is van Telemann naar zijn eigen niet al te gelukkige liefdesleven.