Coronamaatregelen
Vanaf zaterdag 25 september (tot tenminste 1 november) vraagt de organisator u mogelijk om een coronatoegangsbewijs bij concertbezoek. Meer informatie daarover vindt u op de reserveringspagina's van de diverse concerten.

Improvisatieconcours: Ronde 2

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Bent u van plan meerdere programma's van het festival te bezoeken? Als u reserveert voor drie of meer (betaalde) programma's ontvangt u 10% korting. Reserveren voor drie programma's of meer kan via deze pagina.

Woensdagavond zijn de eerste twee concourskandidaten afgevallen. Vanavond opnieuw een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van het Improvisatieconcours: deze keer is het Ahrend-orgel (1969) in de Doopsgezinde Kerk het instrument waarop de zes overgebleven kandidaten hun talenten laten horen. Een heel ander instrument dan de twee ‘reuzen’ in de beide St.-Bavo’s: intiemer, kamermuzikaler, wendbaar en direct. Een andere Nederlandse topmuzikant maakt vanavond zijn opwachting: saxofonist Ties Mellema. Wat hij gaat doen? Sssst…! dat blijft nog even geheim…

Vanavond worden drie kandidaten geselecteerd die morgen, zaterdagavond 24 juli, de klavieren van het Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk gaan beroeren. Het gaat erom spannen…

Improvisatieconcours
Zeventig jaar geleden, op maandag 2 juli 1951, vond voor de allereerste keer een improvisatiewedstrijd plaats in de Haarlemse Bavokerk. Niet alleen voor het eerst in Haarlem, maar voor het eerst ter wereld! De Tweede Wereldoorlog was zes jaar daarvoor ten einde gekomen, het Müllerorgel was bepaald niet in topconditie, maar het was de droom van de Haarlemse initiatiefnemers om de Europese landen in een muzikale strijd op vriendschappelijke basis weer met elkaar te verenigen. Twee jaar later meldde zich de eerste Amerikaanse deelnemer en, belangwekkender, werd Helmut Walcha als eerste Duitser als jurylid uitgenodigd. Wie had toen kunnen bedenken dat we zeventig jaar later hier alweer zouden zitten, met deelnemers afkomstig uit de hele wereld? De omstandigheden zijn geheel anders, maar een ding is duidelijk: het Haarlemse Improvisatieconcours is springlevend en heeft een prachtige toekomst!

Coronamaatregelen: Festival gaat door, geen toegangsbewijs nodig
Voor dit concert is géén coronatoegangsbewijs noodzakelijk, we houden 1,5 meter afstand en het concert wordt volledig coronaproof georganiseerd. Wij doen er alles aan om voor onze bezoekers, musici en medewerkers een veilige festivalbeleving te creëren. Van onze bezoekers verwachten wij dat zij zich ook aan de dan geldende richtlijnen houden. Zo maken we er samen een fantastisch én veilig festival van. Indien u voorafgaand aan dit evenement ziekteverschijnselen vertoont, verzoeken wij u voor uw en onze veiligheid om thuis te blijven. Persoonlijke omstandigheden of overwegingen, met betrekking tot het coronavirus of anderszins, vormen geen aanleiding tot restitutie.