Daria van den Bercken: Suite Imaginaire

Kies een datum uit de agenda om te reserveren

Suite Imaginaire: Een solo piano overpeinzing met werken van o.a. Liszt, Rachmaninov en Debussy

Als het om een monumentaal vraagstuk gaat 'wat willen wij van de natuur', dan duikt pianiste Daria van den Bercken in haar eigen ervaringen om antwoord te zoeken.

Daria vertelt: 'In Vallee d'Obermann van Franz Liszt wordt de vraag gesteld: Wat willen wij van de natuur? Die vraag vond ik bijzonder: Ik had daar op die manier nooit naar gekeken. Voor mij is de natuur altijd een overweldigend gegeven geweest. Ik groeide op in de stad en af en toe mocht ik genieten van de natuur: de eerste keer dat ik op een berg klom moest ik op de top met uitzicht op de Mont Blanc huilen van emotie, als je mij tien uur lang kon laten dobberen aan in zee op een matje dan was ik de gelukkigste persoon op aarde en uitgerust om het schooljaar weer in te gaan.

Simpelweg liggen in het gras en naar de luchten kijken is een van mijn eerste jeugdherinneringen. En verder waren natuurdocumentaires op TV als de meest mooie schilderijen. De natuur was daar, en ik was hier, en ik mocht er af en toe gebruik van maken. De vraag 'wat willen wij van de natuur' lijkt in dat opzicht erg hooghartig en megalomaan, want zoveel deed ik er niet mee, terwijl je het op veel momenten wel voor je ziel hard nodig had.

Maar de realiteit is dat wij in staat zijn de natuur te verwoesten. Wij kunnen dat, dat is gebleken. Daarom is de vraag, waar het eerst een romantische overpeinzing was, nu een actuele vraag. Wat willen wij er van? Een vraag die eerst in moet dalen voordat je er antwoord op kan geven. Hier een piano solo overdenking.

In dit concert stukken die de natuur symboliseren of er op zijn geïnspireerd (Debussy, programmatische Liszt), en daarna -in het tweede deel- die onze verhouding met de natuur beschrijven: als belangrijke herinnering (Rachmaninov) of als romantische metafoor om jezelf verloren te voelen (Liszt).

Uitvoerenden:
Daria van den Bercken - piano

Programma:
Les Roseaux (Pieces de Clavecin XIII Ordre, F. Couperin)
Les Lys Naissants (Pieces de Clavecin XIII Ordre, F. Couperin)
—-
Lilacs op. 21 no.5 (S. Rachmaninov)
Waldesrauschen ( uit 2 Concertetüden, F. Liszt)
Reflets dans l'eau (uit Images 1,  C. Debussy)
Harmonies du soir (uit Etudes d'exécution transcendante, F. Liszt) 
—-
Feuilles Mortes (uit Préludes II, Debussy) 
Sonnetto del Petrarca 123 (uit Années de pélerinage II, F. Liszt)
Etude-tableau op. 33 no. 8 in g -klein (S. Rachmaninov) 
Vallée d'Obermann (uit Années de pélerinage I, F. Liszt)


Agenda


Franz Liszt Piano Claude Debussy Sergei Rachmaninov Daria van den Bercken

Daria van den Bercken

De Nederlands-Russische pianiste Daria van den Bercken won diverse prijzen en awards. Ze wordt wereldwijd gevierd voor ‘haar muzikale gevoel en onberispelijke virtuositeit’ (Gramophone). De jury van Amsterdam Art Prize noemde haar ‘model voor toekomstige generatie musici’.