Kies een datum uit de agenda om te reserveren →
Job van Schaik bij het jubileumconcert, Dagblad van het Noorden, 2022.
Het orkest opent het concert met de feestelijke derde orkestsuite van Johann Sebastian Bach, met daarin de bekende “Air”. Zangeres Hanneke Tichelaar vervolgt met Ave Maria van William Gomez en het serene “Und morgen wird die Sonne wieder scheinen” van Richard Strauss.
De eerste symfonie van Johannes Brahms is van een heel andere orde. De componist worstelde met het probleem hoe na Beethoven nog een symfonie te kunnen schrijven. En toen hij zijn symfonie na een bijna 15 jaar durende worsteling eindelijk af had, werd het ook nog eens “Beethovens tiende” genoemd. Een uitgebreid citaat uit Beethovens negende symfonie is daar mede schuldig aan, evenals de opbouw van het werk: na zware strijd volgt uiteindelijk de overwinning. De symfonie staat bol van de mooie orkestrale effecten, met in de opening onverbiddelijke paukenslagen en de extra inzet van drie trombones (bazuinen) in de triomfantelijke finale.
Alt-mezzo Hanneke Tichelaar studeerde Klassiek Zang aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen bij Gerda van Zelm en Hanneke de Wit. In 2011 studeerde zij met goed gevolg af. Sindsdien wordt zij gecoacht door Marion van den Akker. Hanneke zong al in opera’s, zoals Samson et Dalilah van Saint-Saëns, Dido and Aeneas van Purcell, Yevgeni Onegin van Tsjaikovski en oratoria, zoals Messiah van Händel, Mozarts Requiem en Petite Messe Solennelle van Rossini. Hanneke is vaste solist bij het Veenkoloniaal Symfonieorkest (VKSO) onder leiding van Lubertus Leutscher. Met dit gezelschap verzorgde zij onder meer een serie voorstellingen rond het thema Streekgenoten: Joden in de Veenkoloniën, met muziek van Louis Andriessen en Bob Zimmermann.
Het Veenkoloniaal Symfonie Orkest is in 2010 opgericht door dirigent en artistiek leider Lubertus Leutscher. Vanaf 2018 draagt het orkest, dat sinds zijn oprichting veel waardering van binnen en buiten de regio heeft geoogst, de naam 'Het orkest van de Veenkoloniën', kortweg: Het VKSO. Het orkest levert al vanaf het begin een belangrijke bijdrage aan de culturele ontwikkeling van zowel de Veenkoloniën als de nabijgelegen Duitse grensstreek. De laatste jaren is veel geïnvesteerd in de uitbreiding van de activiteiten. Het gevarieerde programma, waarbij klassieke werken de basis vormen, is aantrekkelijk voor een breed publiek. Ook in juni 2023 deed het VKSO het slotconcert van eerder bij Klassiek in ’t Veen.
Lubertus Leutscher begon zijn muzikale opleiding op achtjarige leeftijd met trompet en piano. Mede doordat hij diverse muziekfestivals en concoursen in binnen-en buitenland bezocht en vele prijzen in de wacht sleepte, bleef zijn muzikaal talent niet onopgemerkt. Hierdoor kon hij op de opmerkelijk jonge leeftijd van veertien jaar beginnen aan de vooropleiding van het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Hij vervolgde zijn studie met als hoofdvak trompet bij Freddie Grin en bijvak piano bij Gerardus van der Deijl. Tijdens deze periode speelde hij tevens in het nationaal fanfareorkest en in het Nederlands voetbal jeugdelftal. Uiteindelijk koos hij voor een carrière als musicus.
Uitvoerenden:
Veenkoloniaal Symfonie Orkest - o.l.v. Lubertus Leutscher
met Hanneke Tichelaar - alt-mezzo
Programma:
J.S. Bach (1685-1750)
Orkestsuite nr. 3 in D-groot, BWV 1068
W. Gomez (1939-2000)
Ave Maria
R. Strauss (1864-1949)
Morgen, op. 27 nr. 4 (1894)
Pauze
J. Brahms (1833-1897)
Symfonie nr. 1 in c-klein, op. 68
In het Drentse Valthermond (vlakbij Emmen) wordt vanaf 2002 klassieke kamermuziek gespeeld in de tot concertzaal omgebouwde boerderij van pianist Rian de Waal en alt-mezzo Marion van den Akker. Dit seizoen 2023-24 bouwt voort op die traditie, met iedere maand een prachtig concert in een sfeervolle zaal met een geweldige akoestiek. En na afloop onder het genot van een drankje napraten met de musici.