Festival Via Musica: Mei & Vrij (videoconcert)

Videoconcert, Online, vrijdag 30 april - zondag 16 mei 2021

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Festival Via Musica voor nieuwe data.

Info

Na reserveren heeft u vanaf vrijdagavond 30 april toegang om dit videoconcert te bekijken, via de donkerblauwe button ('Bekijk reservering') in uw bevestigingsmail. Het videoconcert blijft beschikbaar om te bekijken t/m 16 mei.

Luister en kijk op 30 april naar twee topstukken uit de klassieke en vroeg romantische periode: 'Egmont' van Beethoven en 'De eerste Walpurgisnacht' van Mendelssohn, beide op teksten van Goethe.

Graaf Egmont bleef, moedig èn dom, in Brussel, toen Alva het Spaanse gezag kwam herstellen, Willem ging weg. Egmont betaalde dat met zijn leven. Hij kreeg er wel een mooi levensverhaal voor terug, beschreven door van één van de beste schrijvers (Goethe) en op muziek gezet door één van de beste componisten (Beethoven) uit de geschiedenis. Dat had Willem van Oranje dan weer niet.

De Walpurgisnacht is een oud Germaans verhaal over de bevrijding van de winter en de start van de lente, gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Dit ging gepaard met een wild heksenfeest boven op de berg Brocken in de Harz in Duitsland. Uiteraard werd dat door de heersende kerk verboden, maar Goethe beschrijft hoe een grap dit oude ritueel toch mogelijk maakt.

Twee stukken die over mensen die wegen zoeken naar vrijheid. Mei is de maand waarin we bevrijdingsdag vieren en hopelijk zijn we bevrijd van de corona maatregelen; het gevoel van snakken naar vrijheid kennen we allemaal!