Bösendorfer Series: Marietta Petkova

Amsterdam, De Waalse Kerk, donderdag 12 mei 2022, 20:15 - 22:00 uur

Dit event is voorbij. Kijk in de agenda van Marietta Petkova voor nieuwe data.

Info

Marietta Petkova is een gevierd pianiste en haar uitzonderlijke kwaliteit werd al snel erkend in Nederland en ver daarbuiten. Haar eerste pianolessen kreeg ze in haar geboorteplaats Ruse aan de rivier de Donau in Bulgarije. Na het conservatorium van Sofia en de Musikhochschule in Wenen verhuisde ze naar Nederland voor lessen van Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. De bekende pianist György Sebök, bij wie Marietta tien jaar studeerde, speelde een sleutelrol in haar muzikale ontwikkeling.

Marietta weet als solist en kamermusicus met haar authenticiteit en veelzijdigheid de ziel van muziek te bereiken. Ze laat de partituur achter zich, verdiept zich in de psychologie van de componist en legt een onderliggende klankwereld bloot. Marietta beroert haar publiek tot op het bot en laat bekende stukken altijd weer fris klinken.

In 2000 veroverde ze definitief het Amsterdamse publiek met een memorabel Rachmaninov-recital in het Concertgebouw. ‘Grandioze Petkova’ en ‘Pianist Petkova: ideale Rachmaninov,’ jubelde de vaderlandse pers van Telegraaf tot NRC Handelsblad. Rachmaninov mag natuurlijk niet ontbreken op haar programma in De Waalse Kerk. Donderdag 13 mei speelt Marietta een selectie uit zijn 24 Preludes. Het programma opent met Chopin, van wie de pianiste enkele mazurka’s en een etude laat horen. Het tweede deel van dit recital beginnen we met Liszts schitterende harmonische vergezichten over de denkbeeldige Zwitserse Vallée d’Obermann. De avond wordt afgesloten met de drie afzonderlijk gecomponeerde delen Prelude, Sarabande en Toccata uit de suite Pour le Piano van Claude Debussy.

Bösendorfer Series 2021-2022:
-23 september: Anna Fedorova
-25 november: Nino Gvetadze
-30 januari: Camiel Boomsma
-17 februari: Ralph van Raat
-7 april: Yang Yang Cai
-12 mei: Marietta Petkova
-9 juni: Eliane Rodrigues